Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αφήσει μέχρι στιγμής το ζήτημα των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων που δεν έχει επιλυθεί, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι δόσεις εμβολίου θα κατανέμονται δίκαια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters και έξι άτομα εξοικειωμένα με τις συζητήσεις.
Παρόμοια κατάσταση προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009-10. Τότε, οι φόβοι για το πιθανό κόστος αποζημίωσης παρεμπόδισαν τις προσπάθειες της ΠΟΥ να χορηγήσει εμβόλια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υγείας φοβούνται ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος.
Σύμφωνα με τα προγράμματα εμβολίων COVID-19 του ΠΟΥ, γνωστά ως COVAX, 92 φτωχές χώρες έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε εμβόλια με χαμηλότερο ή καθόλου κόστος έως το τέλος του 2021, αλλά οι όροι ευθύνης παραμένουν ασαφείς.
Χωρίς σαφώς αναφερόμενους όρους, οι κυβερνήσεις των φτωχών κρατών ενδέχεται να είναι σε θέση να ζητήσουν αποζημιώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν από το να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΠΟΥ και να διακινδυνεύσουν να παρατείνουν την πανδημία σε μέρη που δεν είναι καλά εξοπλισμένα, λένε οι ειδικοί της υγείας.
Ο ΠΟΥ και η GAVI, μια συμμαχία εμβολίων που ηγείται της COVAX, δήλωσαν σε κοινή δήλωση στο Reuters ότι το σχέδιο θα προσπαθήσει να λύσει ζητήματα ευθύνης και αποζημίωσης «ενώ αντιμετωπίζει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις που μπορεί να επιβάλει στις επιλέξιμες για AMC οικονομίες», αναφερόμενος στο ομάδα 92 φτωχότερων κρατών που περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το Βιετνάμ, το οποίο είναι επιλέξιμο για δωρεάν ή φθηνότερα εμβόλια COVAX, είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει δόσεις που παρέχονται από το παγκόσμιο πρόγραμμα, δήλωσε ένας Βιετναμέζος αξιωματούχος υγείας στο Reuters, λέγοντας ότι οι συμφωνίες προμήθειας που διαπραγματεύτηκε διμερώς με φαρμακευτικές εταιρείες ήταν πιο διαφανείς από τους όρους της COVAX.
Η Κένυα, η οποία είναι επίσης επιλέξιμη, είπε ότι ήταν πρόωρο να πούμε ποιος θα έπρεπε να φέρει την ευθύνη για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά περίμενε ότι οι κατασκευαστές εμβολίων θα φέρουν κάποια από την ευθύνη, σύμφωνα με τον Rashid Aman, επικεφαλής διοικητικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
Πολύ υποχρηματοδοτούμενη - η COVAX έχει λάβει περίπου το ένα τέταρτο των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο ΠΟΥ και η GAVI λένε ότι χρειάζονται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους - το σύστημα έχει αφήσει τις πλουσιότερες χώρες να αγωνιστούν για την αστική ευθύνη του εμβολίου.
Η ευθύνη στους συμμετέχοντες
«Οι συμμετέχοντες θα είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τη χρήση εγκεκριμένων εμβολίων στην επικράτειά τους και για την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης που σχετίζεται με τέτοια χρήση και ανάπτυξη», σύμφωνα με ένα έγγραφο COVAX που είδε το Reuters που περιγράφει λεπτομερώς τους όρους για τις χώρες που πρέπει να πληρώσουν για να συμμετάσχουν.
Η COVAX περιλαμβάνει έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κίνα και επίσης κράτη μεσαίου εισοδήματος, όπως Αργεντινή, Ιράν, Ιράκ, Νότια Αφρική και Μεξικό.
«Η συνέπεια αυτής της ρύθμισης είναι ότι αυτές οι χώρες ενδέχεται να καταλήξουν να πληρώσουν ένα πολύ υψηλό κρυφό τίμημα, αν κάτι πάει στραβά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχε σε συνομιλίες με την COVAX στο Reuters.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ αποφάσισε να μην χορηγήσει εμβόλια μέσω της COVAX, παρόλο που το μπλοκ των 27 εθνών έχει δεσμεύσει χρήματα στην εγκατάσταση, δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η ΕΕ διαπραγματεύεται ξεχωριστά με εταιρείες εμβολίων ότι περιλαμβάνει ρήτρες που καθιστούν τις επιχειρήσεις υπεύθυνες για πιθανή αποζημίωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τη COVAX και αντίθετα έχουν σφραγίσει τις δικές τους συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς μιας γενικής νομικής ασυλίας στους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 σε μια προσπάθεια να ωθήσουν τις επενδύσεις τους σε δόσεις εμβολίου.
Η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αγοράσει εμβόλια COVAX για το 1% του πληθυσμού της.