Ο μηχανισμός του πιθανού νέου αντιβιοτικού λειτουργεί διαταράσσοντας τη βακτηριακή μεμβράνη, και έχει βρεθεί για να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα ζωικά πρότυπα.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέα αντιβιοτικά στα οποία τα βακτήρια δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί.Το 2017 η σηψαιμία κρίθηκε υπεύθυνη για περίπου έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως. Tα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί μολύνονται ετησίως με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, με περισσότερους από 35.000 να υποκύπτουν στην ασθένεια.
"Οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένες. Η τρέχουσα πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το έτος 2050, 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν ετησίως ως αποτέλεσμα βακτηριακών λοιμώξεων που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, " ανέφερε στο Biospace o συγγραφέας της μελέης César de la Fuente/
Ο De la Fuente σημείωσε ότι το εργαστήριό του ανέλαβε το έργο επειδή άλλοι είχαν εγκαταλείψει τη μετατροπή αυτού του συγκεκριμένου δηλητηρίου σε θεραπευτικές χρήσεις λόγω της υψηλής τοξικότητάς του έναντι των ανθρώπινων κυττάρων.
"Οι άνθρωποι προσπάθησαν να διαχειριστούν το τσίμπημα, αλλά δεν μπορούσαν πραγματικά να καταλάβω πώς να καταστρέφουν αυτή την εγγενή τοξικότητα που είχε," de la Fuente είπε. «Επειδή έχουμε ένα εξαιρετικά διεπιστημονικό εργαστήριο όπου συγκεντρώνουμε ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής, της συνθετικής βιολογίας και της χημείας, το πήραμε ως πρόκληση. Έτσι έχουμε την ερώτηση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αρχές από αυτούς τους πολλαπλούς κλάδους για να προσπαθήσουμε πραγματικά να επαναχρησιμοποιήσουμε αυτό το τοξικό μόριο σε ένα πιθανό φάρμακο;"
Η ομάδα ξεκίνησε με μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται mastoparan-L (ιστός-L), η οποία βρίσκεται στο δηλητήριο του Vespula lewisii. Ενώ το κατάρτι-L μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μια φλεγμονώδη αντίδραση γρήγορα θανατηφόρα σε ευαίσθητα άτομα, είναι επίσης γνωστό ότι είναι μέτρια τοξικό για τα βακτηριακά είδη, καθιστώντας δυνητικά χρήσιμο στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας αντιβιοτικών.
Για να αυξήσουν την ασφάλεια του δηλητηρίου στον άνθρωπο, οι ερευνητές έψαξαν μια βάση δεδομένων με εκατοντάδες γνωστά αντιμικροβιακά πεπτίδια και εντόπισαν μια μικρή περιοχή που ονομάζεται πενταπεπτίδιο μοτίβο το οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό κατά των βακτηρίων. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησαν για να αντικαταστήσουν ένα τμήμα του ιστού-L πιστεύεται ότι είναι η κύρια πηγή τοξικότητας για τον άνθρωπο.
Τα τροποποιημένα αντιμικροβιακά μόρια έδειξαν ότι μπορούν να προστατεύσουν τα ποντίκια από θανατηφόρες βακτηριακές λοιμώξεις. Οι μεταβολές μείωσαν επίσης τη βλάβη του δηλητηρίου στα ανθρώπινα κύτταρα.
"Τώρα με τον κορονοϊό στην πραγματικότητα βλέπουμε πολλούς από τους ασθενείς να πεθαίνουν από σηψαιμία, από σηψαιμία που προκαλείται από πνευμονία. Και ξέρουμε ότι ένα μέρος αυτών, ένα κλάσμα αυτών των περιπτώσεων πνευμονίας, προκαλούνται από μια δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη. Επειδή οι ασθενείς με COVID είναι ανοσοκατεσταλμένοι, και έτσι παίρνουν τις δευτερεύουσες μολύνσεις που προκαλούνται από τα βακτηρίδια,» υποστήριξε ο de la Fuente.
Άλλες πιθανές θεραπευτικές χρήσεις για τα δηλητήρια σφήκας περιλαμβάνουν λοιμώξεις των πνευμόνων που σχετίζονται με κυστική ίνωση, και μια σειρά από λοιμώξεις του δέρματος, οποιαδήποτε από τις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σήψη.
ΠΗΓΗ: biospace