Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 500 άτομα 50 ετών και άνω που κινδύνευαν να νοσήσουν σοβαρά λόγω της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων τους. Αυτοί οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία σε 20 δημόσια νοσοκομεία και ένα κέντρο καραντίνας στη Μαλαισία το 2021.
Οι μισοί από τους ασθενείς έλαβαν μία σχετικά υψηλή δόση ιβερμεκτίνης διά του στόματος για 5 μέρες και οι άλλοι πέντε έλαβαν θεραπεία για τα συμπτώματά τους, όπως ο πυρετός τους. Όλοι τους παρακολουθήθηκαν για την πρόοδο της ασθένειάς τους.
Δεν υπήρχε κάποια διαφορά στα αποτελέσματα ανάμεσα στα δύο γκρουπ. Στην πραγματικότητα, λίγο περισσότεροι ασθενείς στο γκρουπ της ιβερμεκτίνης χρειάστηκαν τελικά έξτρα οξυγόνο σε σχέση με αυτούς που έλαβαν το placebo, αν και η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Αυτό ήταν το κύριο αποτέλεσμα που μελέτησαν οι επιστήμονες. Κοίταξαν, όμως και το κατά πόσο οι ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία, αναπνευστήρα, ΜΕΘ ή πέθαναν από τις μολύνσεις. Δεν υπήρχε καμία αξιόλογη διαφορά στα αποτελέσματα των δύο γκρουπ.
Η μελέτη είχε αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Ήταν μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, το χρυσό στάνταρ της ιατρικής έρευνας, στην οποία οι επιστήμονες εξέτασαν μία θεραπεία έναντι ενός placebo.
- Η μελέτη περιλάμβανε ασθενείς που ήταν πιο πιθανό να κινδυνεύσουν από σοβαρή νόσο COVID: Εκείνοι άνω των 50 ετών που είχαν τουλάχιστον ένα πρόσθετο παράγοντα κινδύνου και ήπια με μέτρια συμπτώματα. Άτομα που δεν είχαν συμπτώματα ή είχαν προχωρημένη ασθένεια αποκλείστηκαν.
- Οι συμμετέχοντες είχαν επιβεβαιωμένο θετικό PCR τεστ
- Ήταν μία πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη σε 20 δημόσια νοσοκομεία και ένα κέντρο καραντίνας COVID-19 στη Μαλαισία από τις 31 Μαΐου ως τις 25 Οκτωβρίου του 2021.
Περισσότερες παρενεργειες για όσους έλαβαν ιβερμεκτίνη
Πέρα από το γεγονός ότι η ιβερμεκτίνη δε δούλεψε, τα άτομα που την έλαβαν είχαν περισσότερες παρενέργειες σε σχέση με εκείνους που δεν την έλαβαν. Κάποιες φορές οι παρενέργειες ήταν σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, της ανεμίας και της διάρροιας.
«Η υψηλότερη συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών με την ιβερμεκτίνη στη μελέτη μας εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ευρεία χρήση αυτού του φαρμάκου εκτός του περιβάλλοντος κλινικών δοκιμών», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Στίβεν Λιμ στο CNN.
Δύο προηγούμενες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές ιβερμεκτίνης για την Covid-19, από την Αργεντινή και την Κολομβία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική επίδραση στα συμπτώματα ή στα ποσοστά νοσηλείας, ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συμβουλεύσει ότι η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της Covid-19 μόνο εντός καθορισμένων κλινικών δοκιμών.
Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ όσο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το κοινό και τους γιατρούς που συνταγογραφούν να μην χρησιμοποιούν ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της Covid-19.
ΠΗΓΗ: CNN