Ο καρκίνος κάθε ατόμου είναι διαφορετικός επειδή τα καρκινικά κύτταρα έχουν γενετικές μεταλλάξεις που τα καθιστούν μοναδικά, γεγονός που μπορεί να κάνει τον καρκίνο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Γι' αυτό, σε συνεργασία με τη MSD η Moderna ερευνά φάρμακα mRNA που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για έναν μεμονωμένο ασθενή.
Οι εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων (INT) είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που προσαρμόζει τη θεραπεία στον ατομικό καρκίνο του κάθε ασθενούς.
Εξατομίκευση της έρευνας για τον καρκίνο
Ακόμη και μετά από 50 χρόνια κλινικών δοκιμών, οι προσεγγίσεις που βασίζονται στο εμβόλιο κατά του καρκίνου είχαν μικρή επιτυχία, καθώς κανένα εμβόλιο που να περιέχει αγωγή κατά του καρκίνου δεν έδειξε όφελος επιβίωσης χωρίς υποτροπές σε σύγκριση με το παραδοσιακό πρότυπο περίθαλψης.
Οι εξελίξεις στον τομέα της ανοσοθεραπείας έχουν αλλάξει την κατανόησή μας για τον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.
Με βάση τις εξελίξεις στην ανοσολογική κατανόηση και τη βιολογία του καρκίνου, ερευνούμε και αναπτύσσουμε μια εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, ειδική για τον όγκο κάθε ασθενούς.
Η Moderna, σε συνεργασία με την MSD, διερευνά τα INTs ως μια θεραπευτική επιλογή που έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει και να ενεργοποιήσει δυνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα για να αυξήσει την ικανότητά του να καταπολεμά τον καρκίνο.
Τα καρκινικά κύτταρα εκφράζουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες ή νεοαντιγόνα, που συνήθως δεν παρατηρούνται στα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτές οι καρκινικές πρωτεΐνες συνθέτουν το καρκινικό «δακτυλικό αποτύπωμα» ενός ασθενούς.
Οι εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων έχουν σχεδιαστεί με στόχο να ταιριάζουν ειδικά με το μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα καρκίνου ενός ασθενούς.
Ο στόχος των εξατομικευμένων θεραπειών νεοαντιγόνων είναι να εκπαιδεύσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να αναγνωρίζουν τις πρωτεΐνες των δακτυλικών αποτυπωμάτων του καρκίνου και να ξεκινήσουν μια ανοσολογική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων.
Εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων μελετώνται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένες από τον FDA εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων.
Πώς κατασκευάζονται οι εξατομικευμένες θεραπείες νεοαντιγόνων διερευνητικών mRNA
Η διαδικασία για την εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων ξεκινά στην κλινική, όπου ένας συμμετέχων στη μελέτη λαμβάνει αίμα και βιοψία του όγκου του. Στη συνέχεια, η αλληλούχιση πραγματοποιείται σε ένα εργαστήριο για να συγκριθούν δεδομένα από το δείγμα βιοψίας όγκου και τα υγιή αιμοσφαίρια του συμμετέχοντος στη μελέτη, τα οποία δεν είναι μεταλλαγμένα, για να εντοπιστούν οι μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις του καρκίνου αυτού του ατόμου.
Ένας αποκλειστικός αλγόριθμος που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη MSD στη συνέχεια εξετάζει αυτές τις μεταλλάξεις και προβλέπει έως και 34 από αυτές τις μεταλλάξεις που πιστεύεται ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του συμμετέχοντος στη μελέτη να αναγνωρίσει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα και να εξαπολύσει επίθεση. Στη συνέχεια, δημιουργείται η ερευνητική εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων για να δώσει στα κύτταρα οδηγίες για τη δημιουργία της καρκινικής πρωτεΐνης «δακτυλικού αποτυπώματος», με στόχο να βοηθήσει το σώμα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στον μοναδικό καρκίνο του συμμετέχοντος στη μελέτη.
Μετά το στάδιο του σχεδιασμού, αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας στο Norwood, MA, όπου κατασκευάζεται η εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων.
Η εξατομικευμένη θεραπεία με νεοαντιγόνο τοποθετείται στη συνέχεια σε ένα φιαλίδιο και αποστέλλεται πίσω στο χώρο της κλινικής δοκιμής, όπου ένας επαγγελματίας υγείας τη χορηγεί στον ασθενή της μελέτης μέσω ενδομυϊκής ένεσης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης Moderna και MSD
Με τη MSD, μελετάμε την ερευνητική μας θεραπεία με εξατομικευμένο νεοαντιγόνο με mRNA που χορηγείται σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab σε σύγκριση με την χορήγηση πεμπρολιζουμάμπης μόνη της.
Επιλέξαμε το φάρμακο με pembrolizumab ως τον συγκριτή στη μελέτη KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 επειδή θεωρείται πρότυπο φροντίδας στο επικουρικό μελάνωμα. Συνολικά, 107 ασθενείς έλαβαν τον συνδυασμό του ερευνητικού μας mRNA-4157 (V940) με φάρμακο με pembrolizumab και 50 ασθενείς έλαβαν θεραπεία μόνο με πεμπρολιζουμάμπη.
Τον Απρίλιο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AACR), παρουσιάσαμε δεδομένα σχετικά με το πρωτεύον τελικό σημείο της επιβίωσης χωρίς υποτροπή (RFS) της μελέτης Φάσης 2b KEYNOTE-942/mRNA-4157-P201 σε ασθενείς με στάδιο III/IV μελάνωμα μετά από πλήρη εκτομή.
Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι το mRNA-4157 (V940) σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab έδειξε μια στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική βελτίωση στο RFS έναντι της σκέτης πεμπρολιζουμάμπης.
Συγκεκριμένα, η εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 44% (HR =0,56 [95% CI, 0,31-1,017]· μονόπλευρη τιμή p = 0,0266), σε σύγκριση με τη σκέτη πεμπρολιζουμάμπη.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με το mRNA-4157 (V940) στο KEYNOTE-942 που παρουσιάστηκαν προηγουμένως στο AACR ήταν συνεπείς με αυτές που κοινοποιούνται επί του παρόντος στην ASCO.
Με βάση τα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 2b, το mRNA-4157 (V940) σε συνδυασμό με το φάρμακο με pembrolizumab για την επικουρική θεραπεία ασθενών με μελάνωμα υψηλού κινδύνου μετά από πλήρη εκτομή έλαβε τον χαρακτηρισμό «Breakthrough Therapy» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και χορηγήθηκε πρόγραμμα Φαρμάκων Προτεραιότητας (PRIME) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν μεγαλύτερη εικόνα για την πιθανή υπόσχεση μιας εξατομικευμένης προσέγγισης νεοαντιγόνων με mRNA για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Κοιτάζοντας το μέλλον, σε συνεργασία με τη MSD, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε μια μελέτη Φάσης 3 για το μελάνωμα το 2023 και να επεκτείνουμε γρήγορα τις προσπάθειές μας για τη μελέτη πρόσθετων τύπων όγκων συμπεριλαμβανομένου του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε εξατομικευμένες προσεγγίσεις νεοαντιγόνων με στόχο να βοηθήσουμε δυνητικά περισσότερους ασθενείς με καρκίνο.