Ο ΣΦΕΕ χαιρέτισε αρχικά την επιτυχία των Αρχών να εξαρθρώσουν κύκλωμα κατευθυνόμενων και παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων.
«Πρακτικές που απομυζούν πόρους από το Σύστημα Υγείας και προσβάλουν τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα καταλήγουν εις βάρος των ασθενών μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους -από όπου και εάν προέρχονται. Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με τους αυστηρότερους διεθνείς κανόνες, ώστε να αποτρέπει οποιεσδήποτε παραβατικές συμπεριφορές» σχολίασε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.
Στη συνέχεια τόνισε στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν εμπλέκεται καμία εταιρεία μέλος του ΣΦΕΕ.
Έγραφαν φάρμακα σε όποιο...ΑΜΚΑ έβρισκαν
Πάνω από 120.000 ευρώ κατασχέθηκαν μετά από έρευνα στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.
Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας κατ' επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.