Αρχικά, ο κ. Αποστολίδης άσκησε κριτική στην Πολιτεία για την αδυναμία ανταπόκρισης της Πολιτείας στις πραγματικές ανάγκες του Συστήματος και των ασθενών και την αδυναμία ελέγχου της ζήτησης, που οδηγεί στις υπερβάσεις και στο σταθερά χαμηλά προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
«Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα τα φάρμακα ως πηγή κόστους και όχι ως απαραίτητη προϋπόθεση εξασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και ευημερίας και ως ένα κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα της υπέρβασης καλούνται να πληρώσουν πάντα οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών» ανέφερε κατά την ομιλία του στο 21ο Συνέδριο Health World.
Παράλληλα εξέφρασε την έντονη αντίθεση του με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για διαίρεση του προϋπολογισμού της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα.
Ειδικότερα, υποστήριξε πώς οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών - ειδικά για τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων.
Οι προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας
Ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας για τη στήριξη του φαρμάκου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Στόχος των παρεμβάσεων δεν πρέπει να είναι ο λογιστικός περιορισμός του clawback αλλά η δομική μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών» εξήγησε.
Έτσι, ανέφερε τις προτάσεις του κλάδου των φαρμάκων για την ελάφρυνση των πρόσφατων μέτρων:
- ενιαίο σύστημα εξισορρόπησης υποχρεωτικών επιστροφών για όλα τα φάρμακα ανεξαιρέτως
- θέσπιση ανώτατου ορίου για τις υποχρεωτικές επιστροφές και αναγνώρισης της καινοτομίας στις διαπραγματεύσεις που γίνονται
- έλεγχος της υπερκατανάλωσης
- έλεγχος κατανάλωσης για να σταματήσουν να επιβαρύνονται οι εταιρείες με το κόστος αυξημένης κατανάλωσης
- αύξηση της χρηματοδότησης για το 2023 με βάση αυτό που επιτρέπει το ΑΕΠ της χώρας
- να σταματήσει η αναδρομική ισχύς των μέτρων