Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την αλλαγή των ορίων των δύο διακριτών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιίας δηλώνει τα εξής:
«Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την πρόταση του υπουργείου υγείας για την μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων, στον επίσης ελλειμματικό προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι δυνατό, η λύση στο πρόβλημα του clawback να επιδιώκεται μέσω της αύξησης του rebate και της νέας μονομερούς επιβάρυνσης των φαρμάκων των ιδιωτικών φαρμακείων που καλύπτουν περισσότερους από επτά ασθενείς - κυρίως χρόνιων νοσημάτων.
Όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. Αυτός είναι ο μόνος δίκαιος κανόνας που θα πρέπει να ισχύει στο πλαίσιο των ούτως ή άλλων ασφυκτικών προϋπολογισμών. Δυστυχώς ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται για μια ακόμη φορά. Δεν είναι δυνατά φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ.
Επισημαίνουμε ότι ειδικά τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη δέχονται τεράστια λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των χρεώσεων στο κόστος της ενέργειας, των αυξημένων πρώτων υλών, των μεταφορών και του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αδικαιολόγητη την περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της ανατιμολόγησης.
Η αλλαγή των ορίων των προϋπολογισμών θα επιβαρύνει με νέα clawback τα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής διαμορφώνοντας συνθήκες μη προβλεψιμότητας. Αυτό στερεί πόρους από την ανάπτυξη, θέτει εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα κίνητρα και τη στοχοθεσία της νέας εταιρείας Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την ενίσχυση της παραγωγής εντός της ΕΕ. - και της χώρας μας κατ΄ επέκταση.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης».
Η ανακοίνωση Πλεύρη για τις φαρμακευτικές δαπάνες
Να θυμίσουμε οτι ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε και επισήμως τον προπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην απόφασή του για διαχωρισμό του προϋπολογισμού της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα υψηλής κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα επέμεινε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του News4Health.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε η μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ από τα λοιπά φάρμακα στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ.
Τι αλλάζει από εδώ και μπρος
Επομένως, αλλάζει ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%. Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα.
Ο Υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως πχ από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξουν συγκεκριμένες κατηγορίες.
«Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθως επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλλουν στην αύξηση της δαπάνης. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θίγουν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβή φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογήσει την κατανάλωση και τις καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξεταστεί το 2023.
Τα ακριβή φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων είναι να μην λείπει κανένα φάρμακο από την Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.
Ας σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι κάθε αντίθετη με το διαχωρισμό του προϋπολογισμού της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.