Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στη Σουηδία για να συζητήσουν την πρόσβαση στα φάρμακα σε μια εποχή που οι ελλείψεις φαρμάκων σε ολόκληρο το μπλοκ εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τα συστήματα υγείας.
Ελλείψεις σε αντιβιοτικά, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα και έχουν ήδη αρχίσει να «ηχούν» τα καμπανάκια κινδύνου για την επερχόμενη κρύα περίοδο.
Διαβάστε επίσης⇒ Ελλείψεις φαρμάκων, πρόσβαση σε νέες θεραπείες και κρίση στην Ουκρανία: Ποιο το επόμενο «βήμα» της ΕΕ;
«Επρόκειτο για ένα διεθνές, παγκόσμιο πρόβλημα», είπε ο Frank Vandenbroucke, Βέλγος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας, σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών υγείας στη Στοκχόλμη την Παρασκευή (5 Μαΐου).
«Ταυτόχρονα, βλέπουμε πολλές διαφορές σε όλη την Ευρώπη: Μπορεί σε μια χώρα να εντοπίζονται ελλείψεις αλλά σε μια άλλη χώρα να υπάρχει απόθεμα» πρόσθεσε.
Ενώ η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φαρμακευτική νομοθεσία αντιμετωπίζει τα ζητήματα, οι υπουργοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω αναμονή.
Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία συμμετείχε επίσης στη συνάντηση, «η αποκατάσταση των ελλείψεων φαρμάκων είναι ένας κρίσιμος στόχος – τόσο για τους πολίτες μας όσο και για τα συστήματα υγείας μας».
«Οι κοινές μας προσπάθειες –τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο– απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στα συστήματα υγείας της ΕΕ και στους ευρωπαίους ασθενείς – όταν τα χρειάζονται και ανεξάρτητα από το πού ζουν στην ΕΕ», τόνισε.
Η φαρμακευτική νομοθεσία που αναθεωρήθηκε πρόσφατα αντιμετωπίζει τα ζητήματα εισάγοντας τρία νέα χαρακτηριστικά: έναν κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων της ΕΕ, ενισχυμένη λογοδοσία του κλάδου και αυξημένο ρόλο του EMA στην παρακολούθηση και τον συντονισμό θεμάτων που σχετίζονται με την προμήθεια.
«Να δράσουμε άμεσα» - Οι προτάσεις του Βελγίου για το πρόβλημα των ελλείψεων
Για τον Βέλγο υπουργό Vandenbroucke, οι προτάσεις της Επιτροπής για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος είναι «πολύ καλές». Σχολιάζοντας τον κατάλογο, τόνισε τη σημασία του καθορισμού του καταλόγου των κρίσιμων φαρμάκων με συνδυασμό φαρμάκων ζωτικής σημασίας για τη ζωή και τον θάνατο και φάρμακα για τα οποία υπάρχουν ελλείψεις.
Ενώ η πρόταση της Επιτροπής χαιρετίστηκε, ο υπουργός θέλει να δράσει τώρα.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε έως ότου εγκριθεί ολόκληρη αυτή η νέα φαρμακευτική νομοθεσία, γιατί αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και η δράση χρειάζεται τώρα», είπε.
Υπάρχουν πολλές βαθύτερες αιτίες που αποσταθεροποιούν τον εφοδιασμό φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης γεωγραφικής διαφοροποίησης κατά την προμήθεια βασικών συστατικών και φαρμάκων, η αντιληπτή κανονιστική πολυπλοκότητα και η αυξημένη εξειδίκευση των αλυσίδων εφοδιασμού.
Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού που προέρχονται από το Βέλγιο περιλαμβάνουν έναν εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ειδοποιούν ότι έχουν μια κρίσιμη έλλειψη που δεν μπορούν να επιλύσουν μόνα τους και στην οποία ίσως ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να τα βοηθήσει άμεσα.
Δεύτερον, ο Vandenbroucke ανέφερε «πραγματικές προληπτικές πρωτοβουλίες με τη δημιουργία ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων, όπου οι ελλείψεις μπορεί να είναι πραγματικά πολύ προβληματικές [...] εάν έχετε μια τέτοια λίστα φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ, μπορείτε στη συνέχεια να επαληθεύσετε μαζί προβλήματα παραγωγής, προβλήματα εφοδιασμού, ευπάθειες και αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε.
Τέλος, υποστήριξε ότι υπάρχει μια φιλοδοξία να προχωρήσουμε περαιτέρω «ενισχύοντας, μακροπρόθεσμα, την ευρωπαϊκή στρατηγική μας αυτονομία για την παραγωγή ορισμένων ζωτικών συστατικών».
«Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία για μια σειρά από πολύ κρίσιμα συστατικά, τα οποία εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Κίνα στην Ινδία. Και αυτή η εξάρτηση από μόνη της είναι μια ευπάθεια επειδή η διαφοροποίηση γίνεται τόσο περιορισμένη. Και προφανώς και εμείς η Κίνα υπάρχει ένα γεωπολιτικό ζήτημα », υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός.
«Αν συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από την Κίνα θα υποφέρουμε»
Ο Karl Lauterbach, ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, συμφώνησε στην ανάγκη ταχείας δράσης : «Αν δεν ανταποκριθούμε άμεσα στο πρόβλημα, θα γίνει ολοένα και μεγαλύτερο».
«Εξαρτόμαστε από την Κίνα, την Ινδία, μερικά μέρη όπου παρέχεται η παραγωγή πολλών από αυτές τις ενώσεις για όλη την Ευρώπη. Έτσι, αν δεν γίνουμε ανεξάρτητοι μακροπρόθεσμα, θα υποφέρουμε», είπε.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής υγείας της ΕΕ τόνισε ότι «από την πλευρά της Επιτροπής, εάν χρειαστεί, θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε νομικά δεσμευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων».
Πώς θα επιτευχθεί η πρόσβαση στις νέες θεραπείες
Στο μεταξύ, η Πολωνία νιώθει έτοιμη για τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Υγείας Adam Niedzielski, το πιο ενδιαφέρον θέμα είναι «πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στις πολύ καινοτόμες τεχνολογίες θεραπείας».
«Θα θέλαμε να έχουμε κάποιου είδους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να υποστηρίζουμε τις χώρες που δεν είναι τόσο πλούσιες όσο άλλες», είπε.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι πιο πλούσιες χώρες έχουν αυτήν την πρόσβαση στην πρώτη σειρά και συνήθως περιμένουμε λίγο για να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις καινοτόμες νέες τεχνολογίες», εξήγησε.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει 90% απόκλιση μεταξύ των χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά τα διαθέσιμα φάρμακα.
Ο αριθμός των φαρμάκων που έχουν εγκριθεί από τον EMA και είναι διαθέσιμα σε ασθενείς στην Ευρώπη από το 2018 ποικίλλει από περισσότερα από 100 στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία, σε μόλις 11 στη Λετονία, 16 στη Λιθουανία και 17 στην Κροατία.
Επιπλέον, ο μέσος χρόνος αναμονής σε ολόκληρη την ΕΕ διαφέρει από 4 έως 29 μήνες.
Η κ. Κυριακίδου υποστήριξε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη φαρμακευτική στρατηγική περιλαμβάνει πολλά βήματα προς μια ενιαία αγορά φαρμάκων, «όπου τα φάρμακα σε προσιτές τιμές είναι διαθέσιμα σε περισσότερους ασθενείς όπου η καινοτομία ανταμείβεται. Περιλαμβάνει ένα σύστημα κινήτρων που στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα φέρουν νέα φάρμακα ταχύτερα σε όλα τα κράτη μέλη».
ΠΗΓΗ:www.euractiv.com