Δεν φαίνεται να έφυγαν σοφότερα από τη χθεσινή συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Pharma Innovation Forum (PIF), παρά μόνο με την πρόθεση του Υπ. Υγείας να εξετάσει πιθανές εναλλακτικές προσεγγίσεις για να δώσει «ανάσα» στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας μετά το σοκ που προκάλεσαν τα σημειώματα με τις υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι 26 βιοφαρμακευτικών επιχειρήσεων έθεσαν μετ’ επιτάσεως το κατεπείγον θέμα της υπέρβασης της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα του 2023. Υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και αναδιαμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε να καταστεί το περιβάλλον βιώσιμο για τις εταιρείες, αλλά κυρίως για να διασφαλιστεί η επάρκεια των νοσοκομείων σε φάρμακα.
Όπως έγραψε το News4Health, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, φθάνει το 83%. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μάλιστα, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.
Το κράτος, δηλαδή, καλύπτει πλέον το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση του το PIF.
Οι πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως ο Υπουργός αν και ανέφερε πως υπήρχαν ενδείξεις για την πορεία της δαπάνης και για αυτό δεν ανέμενε η εξέλιξη να προκαλούσε τόση αναστάτωση, εξέφρασε κατανόηση για την πίεση που συνιστά αυτή η εκτίναξη του clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Δεν ανέφερε, ωστόσο, καμία συγκεκριμένη κίνηση ελάφρυνσης του βάρους για το 2023, πέραν της γενικής δέσμευσης, να εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών.
Για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του 2024, όμως, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη, παρότι οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως και η φετινή χρονιά δεν βαίνει καλώς, όπως ανέφερε και η επιστολή του ΣΦΕΕ στον Πρωθυπουργό.
Παρόλα αυτά, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το 2024 θα είναι καλύτερη χρονιά και φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του καναλιού του νοσοκομείου μέσω ανακατανομής των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της ρήτρας συνυπευθυνότητας του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μείωση του clawback. Το ίδιο εξετάζεται και τα σχεδόν 80 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν από την αύξηση του ΑΕΠ.
Τα 300 εκατ. ευρώ κατανέμονται, βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης:
- 80 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία κοινότητας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
- 100 εκατ. ευρώ στα Φ.Υ.Κ. των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επανειλημμένως τονίσει, όμως, πως η μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του clawback είναι η αύξηση του προϋπολογισμού και η αναδιάρθρωση της φαρμακευτικής πολιτικής.
Άλλωστε, οι πρακτικές των clawback χωρίς «ταβάνι» έχουν αποτέλεσμα σκευάσματα, σημαντικά για ασθενείς και νοσοκομεία, να καταγράφουν ζημία, σαν να διατίθενται σε τιμή κάτω του κόστους.