Τα σημειώματα με τις υποχρεωτικές επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήρθαν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στον κλάδο.
Όπως έγραψε το News4Health, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, φθάνει το 83%.
Στην πράξη δηλαδή, οι εταιρείες προσφέρουν επί της ουσίας δωρεάν πάνω από 8 στα 10 φάρμακα.
Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) απέστειλε σχετικές διευκρινήσεις χθες στις εταιρείες, με τη μορφή ενός συγκεντρωτικού πίνακα για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σε αυτόν τον πίνακα, λοιπόν, γίνεται εμφανές πως τα φάρμακα που διατέθηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκτός κλειστών προϋπολογισμών, είχαν αξία σχεδόν 455 εκατ. ευρώ, όταν η παγιωμένη δημόσια δαπάνη, το ποσό που καταβάλει το κράτος για την αγορά φαρμάκων, είναι στα 127 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η υπέρβαση της δαπάνης μόνο για το πρώτο εξάμηνο ήταν κατά 328 εκατ. ευρώ (72% του συνόλου των φαρμάκων).
Το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες, πόσο μάλλον όσες διαθέτουν φάρμακα άνω των 30 ευρώ, χαρακτηρίζεται τόσο υψηλό που εκφράζονται φόβοι για απόσυρση νοσοκομειακών φαρμάκων και πιθανές αναδιαρθρώσεις στις εταιρίες με περαιτέρω απολύσεις.
«Πρόκειται για θεραπείες για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και είναι ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Pharma Innovation Forum (PIF), διευκρινίζοντας πως είναι φάρμακα για σοβαρές και συχνά απειλητικές για τη ζωή χρόνιες παθήσεις.
«Η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το
αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας», προσθέτει το PIF.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η αποστολή των σημειωμάτων ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις ξεκίνησαν με την άφιξη των πρώτων εξ αυτών την Τρίτη.
Το PIF συγκάλεσε έκτακτο Διοικητικό Συμβουλίου την Τρίτη, όπου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να συνταχθεί η σχετική ανακοίνωση και να ακολουθήσει άμεσα συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα το Forum θα συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη. Η συνάντηση θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις του PIF.
Στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) το σοκ των σημειωμάτων ήρθε μια ημέρα πριν μια προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανατρέποντας όπως ήταν λογικό την ατζέντα της συζήτησης.
Πληροφορίες του News4Health αναφέρουν πως ο ΣΦΕΕ αποφάσισε να συντάξει μια σκληρή επιστολή για την κατάσταση που δημιουργείται και η οποία θα αποσταλεί σήμερα στον Πρωθυπουργό, ζητώντας μεταξύ άλλων άμεση συνάντηση.
Ανάρτηση του προέδρου του ΣΦΕΕ, Ολύμπιου Παπαδημητρίου στο Linkedin, προοιωνίζει το ύφος της επιστολής.
«Ο στίχος της Ιλιάδας του Ομήρου έρχεται στο μυαλό, κατά την παραλαβή των σημειωμάτων του νοσοκομειακού clawback για το πρώτο 6μηνο του 2023», γράφει αναφερόμενος στον στίχο «Αἰδώς Ἀργεῖοι νῦν ἄρκιον ἤ ἀπολέσθαι».
«Μόλις 16 μήνες μετά το πέρας της εν λόγω χρονικής περιόδου, η προβλεψιμότητα σε όλο της το μεγαλείο, σερβιρισμένη με μια ισχυρή δόση βιωσιμότητας», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου και προσθέτει, χαρακτηριστικά:
«Μόνο που οι «Ἀργεῖοι» δεν έχουν «αιδώ» και απέστειλαν τα σημειώματα με το περιεχόμενο που όλες οι εταιρείες λάβαμε».
«Τι πιο φυσιολογικό από το να διαθέτει κανείς τα 8 στα 10 φάρμακα δωρεάν. Τους «δωρητές» όμως τους γράφουν και σε μια τιμητική πλάκα κοντά στην είσοδο των νοσοκομείων, εμάς τίποτα», συνεχίζει και συμπληρώνει:
«Και υπό αυτές τις συνθήκες, οι κρατούντες έχουν την προσδοκία ότι θα συνεχίσουν τα νοσοκομεία να προμηθεύονται φάρμακα και ότι θα έλθουν και νέα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα. Ας έχουν τουλάχιστον το θάρρος αυτή τη φορά να μην καταλογίσουν ευθύνες στις εταιρείες για ότι μπορεί να ακολουθήσει, αλλά στην άστοχη και στρεβλή πολιτική τους για το φάρμακο»!
{https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7249874572768935936/}