«Αν δεν ελεγχθεί το clawback δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, με αφορμή τις επενδύσεις του κλάδου στη Βιομηχανική Περιοχή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των ελλείψεων, επαναλαμβάνοντας πως η βασική αιτία του προβλήματος είναι οι χαμηλές τιμές, προαναγγέλλοντας επέκταση του δικαιώματος αίτησης αύξησης τιμής για φθηνά φάρμακα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει το επενδυτικό πρόγραμμα και μετά το 2025.
Επενδυτικό clawback
Αποφασισμένη να διατηρήσει το εργαλείο του συμψηφισμού επενδύσεων με ποσά clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, εμφανίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό.
«Ξεκινήσαμε εφαρμογή του επενδυτικού clawback, από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έφερε καρπούς αμέσως. Η ζωτικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποδεικνύεται από το πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκαν», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Η επόμενη φάση αφορούσε την ένταξη του μέτρου στο RRF και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο το επενδυτικό clawback να συνεχιστεί και μετά το 2025, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και σε 3η φάση με πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό καθώς τα χρήματα που επενδύονται από το κρατικό προϋπολογισμό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιστρέφουν υπερπολλαπλάσια στον προϋπολογισμό, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους, μέσω των φόρων, λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Σημαίνει κέρδος για την ελληνική οικονομία, μείωση του εμπορικού ελλείματος, φόροι, θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη».
Ελλείψεις
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα είχαμε λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων από ότι άλλες χώρες με την παρουσία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να συμβάλλει σε αυτό.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως θα παράγεται η δραστική ουσία που ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της τραγικής αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς στην Κρήτη.
Η ετοποσίδη, το εν λόγω φάρμακο, είναι ένα φθηνό, παλιό, αντικαρκινικό φάρμακο που το εισάγουμε από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία και όπως ανέφερε ο Υπουργός, το εργοστάσιο μείωσε την παραγωγή του.
«Το φάρμακο φαίνεται να είναι σε μια φάση που μάλλον αποσύρεται», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Άργησε να μας κάνει παραδόσεις [το εργοστάσιο], το μήνα Νοέμβριο και Ιανουάριο και παρατηρήθηκε έλλειψη από τους Έλληνες ασθενείς, όχι πλήρους, αλλά δυσκολία να βρεθούν οι απαραίτητες ποσότητες. Και παρά τη δική μου άμεση παρέμβαση για εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ 60.000 κομματιών για την κάλυψη αγοράς, υπήρξε μια περίοδος που οι ασθενείς όντως δυσκολεύθηκαν».
Ωστόσο, «σε 2 χρόνια από σήμερα η ετοποσίδη θα παράγεται εδώ στην Τρίπολη και οι Έλληνες ασθενείς δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης από αυτή τη δραστική ουσία».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων δεν σχετίζεται με τις παράλληλες εξαγωγές. Ο κυριότερος λόγος είναι πολύ χαμηλές τιμές
Αυξήσεις σε φάρμακα
Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ΥΑ με την οποία δόθηκε δυνατότητα αίτησης αύξησης τιμής, υπό συγκεκριμένη διαδικασία, σε φάρμακα έως 10 ευρώ.
«Είμαι πρόθυμος να είμαι ακόμα πιο δραστικός», είπε ενώ απαντώντας σε ερώτηση του News4Health, στο περιθώριο της ημερίδας ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης έως 15% για τα φάρμακα που έχουν τιμή έως 5€.
«Με την τιμολογιακή πολιτική που πηγαίνει διαρκώς σε χαμηλότερες τιμές φθάνουμε να οδηγούμε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης να πωλούνται υποχρεωτικά κάτω του κόστους», παραδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε, ένα περιβάλλον που φέρνει υποχρεωτικά ζημίες οδηγεί προϊόν να μην πωλείται και έφερε ως παράδειγμα το λίθιο.
«Στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν δύο φάρμακα. Το ένα, το εισαγόμενο, αποσύρθηκε γιατί μειώθηκε σημαντικά η τιμή και η εταιρεία δεν ήθελε να το πουλάει με ζημία», πρόσθεσε.
Κατά τον Υπουργό, με αυτή την πολιτική οδηγεί τελικά σε αντικατάσταση του φαρμάκου που στερείται από τους ασθενείς, με ένα ακριβότερο.
«Αν δεν πάρει το λίθιο μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές και να χρειαστεί να πάρει ακριβότερα φάρμακα. Ούτε λεφτά κερδίζουμε ούτε ποιότητα υγείας έχουμε», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας πως όλη αυτή η πολιτική αλλάζει, «για να μπορούμε να έχουμε τα φάρμακα που θέλουμε, όταν τα θέλουμε, για τον ασθενή που τα χρειάζεται χωρίς να μας δεσμεύουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος».
Συνάντηση με τη φαρμακοβιομηχανία
«Μια από τις βασικές μου αποστολές στο υπουργείο είναι να ελέγξουμε τις υποχρεωτικές επιστροφές που έχουν φθάσει σε μη βιώσιμα ύψη», υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης.
Όπως ανακοίνωσε, σε 15 μέρες θα καλέσει όλη τη φαρμακοβιομηχανία, πολυεθνική και ελληνική, για να τους παρουσιάσει την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, στο retail και στα νοσοκομεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2024. «Για δούμε τα μέτρα που λαμβάνουμε τι επίπτωση έχουν», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι, ως Υπουργός Υγείας δε μπορώ να έχει ξεχωριστά κριτήρια για την ελληνική και την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία».
«Ο Υπουργός είναι σαν γονέας που θέλει να έχει όλα τα παιδιά του φροντισμένα», ανέφερε με νόημα προσθέτοντας πως θέλει ο ασθενής που θα χρειαστεί την καινοτόμα θεραπεία να τη βρει, η εταιρεία να μπορεί να την εισάγει και η βιομηχανία γενοσήμων να παράγει τα φάρμακα της και ως κλάδος να προχωρά με τις επενδύσεις.
Σχολιάζοντας, όμως, τις ενστάσεις των εταιρειών, κυρίως θυγατρικών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, για τη μη ένταξη της πλειοψηφίας στο επενδυτικό clawback, λόγω περιορισμών στις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν στην έρευνα, τους κάλεσε να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα.
«Ας έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ας πάρουν λεφτά από το επενδυτικό clawback και ας φτιάξουν επενδυτικές μονάδες στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Έλεγχος του clawback σημαίνει πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο
«Υπάρχει μια στρεβλή αντίληψη ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε, όπως η Επιτροπή Ειδικών που θα εγκρίνει τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων ή που δεν έχει λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, που έρχονται κυρίως από τον ΙΦΕΤ, ότι είμαι ο αυστηρός δημοσιονομικά Υπουργός που δεν ενδιαφέρεται για τους ασθενείς και μόνο τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί του clawback και η ευστάθεια της βιομηχανίας», δήλωσε με νόημα ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας «πως δεν υπάρχει τίποτα πιο λανθασμένο».
«Η μεγαλύτερη μου αγωνία ως Υπουργός Υγείας είναι να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακο του», υποστήριξε, προσθέτωντας δε πως «αν δεν ελεγχθεί το clawback δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους».
«Όποιος ενδιαφέρεται να βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους πρέπει να ενθαρρύνει την ηγεσία να λαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο της υπέρβασης. Γιατί οι επιστροφές στο επίπεδο που έχουμε φθάσει σήμερα έχουν οδηγήσει μια σειρά από πολυεθνικές εταιρείες να αρνούνται να φέρουν τα καινοτόμα φαρμακα τους στην Ελλάδα. Άρα ένας πάσχον με σπάνια νόσο ή που δεν ανταποκρίνεται στις διαθέσιμες θεραπείες δεν θα λαμβάνει ή θα λαμβάνει με μεγάλη καθυστέρηση το φάρμακο που έχει ανάγκη», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι επιτροπές των ειδικών έχουν στόχο να μη μείνει ποτέ κανένας ασθενής χωρίς τη θεραπεία που χρειάζεται. «Αυτή που χρειάζεται και όχι κάποια που γράφεται για τον οποιοδήποτε λόγο», συμπλήρωσε.
«3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα θα κοβόντουσαν»
Υποστήριξε, δε, πως σε συνάντηση με τους ογκολόγους του ζήτησαν να ενεργοποιήσει τα ογκολογικά συμβούλια, αν όχι σε όλα σε κάποια νοσοκομεία.
«Θα γίνει άμεσα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως ο λόγος για το επιτακτικό αυτό αίτημα ήταν πως, όπως του είπαν, τα ¾ των ογκολογικών φαρμάκων που γράφονται στα νοσοκομεία αν πηγαίναν σε ένα συμβούλιο θα κοβόντουσαν.
«Ξέρετε πόσα εκατομμύρια είναι;», ρώτησε προσθέτοντας πως «ο στόχος ελέγχου του clawback είναι στόχος επιβίωσης των ασθενών».
«Πρέπει να έχουμε λεφτά για να μπορούμε να αγοράζουμε φάρμακα. Αν δεν έχουμε δεν θα μπορούμε να αγοράζουμε».
Εκτίμησε, δε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη του 2024,με τα μέτρα που λαμβάνονται, θα φθάσει κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί.