Άμεση φαίνεται πως ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας, μετά τις αναφορές για καθυστερήσεις στις εγκρίσεις νέων κλινικών μελετών από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΕΟΦ.
Αν και αναγνωρίζεται ότι η νέα Επιτροπή δεν έχει αναπτύσσει τις ταχύτητες που απαιτούνται, διευκρινίζεται πως το έργο της δεν είναι μηδενικό. Την ίδια ώρα, οι φαρμακευτικές εταιρείες, με νέα επιστολή, προτείνουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Καθυστερήσεις στις εγκρίσεις μελετών
Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έκρουσαν το καμπανάκι κινδύνου καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας στα αιτήματα τους για έγκριση νέων μελετών, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του News4Health.
Μάλιστα, σύμφωνα με επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), η οποια εστάλη στα μέσα του Μαρτίου, γίνεται λόγος για καθυστερήσεις των τριών και πλέον μηνών, που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, με πολλές εταιρείες, χορηγούς κλινικών μελετών, να διατυπώνουν ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ρεπορταζ μας.
Ωστόσο, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας μας αναφέρουν ότι η Επιτροπή έχει καταφέρει να συνεδριάσει τρεις φορές από τη σύσταση της στις 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των οποίων έχει εγκρίνει 60 αιτήματα και άλλες 100 τροποποιήσεις. Επίσης, τα αιτήματα που εκκρεμμούν φέρεται να ανέρχονται σε 55, αν και το νούμερο αυτό αμφισβητείται από στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του Υπ. Υγείας φαίνεται διατεθειμένη να βρει τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς η αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών που διεξάγονται στη χώρα αποτελεί στρατηγικό στόχο.
Τι προτείνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες
Την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας αναγνωτίζει και ο ΣΦΕΕ, ο οποίος φέρεται να απέστειλε νέα επιστολή στην Αριστοτέλους για το θέμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του News4Health, στην οποία προτείνουν τέσσσερις ενέργειες που θα μπορουσαν να επιλύσουν το πρόβλημα άμεσα.
Ειδικότερα, προτείνουν οι συναντήσεις της επιτροπής να γίνουν τέσσερις τον μήνα αντί για δύο, που αναφέρει το ΦΕΚ, τουλάχιστον έως ότου δρομολογηθούν τα περισσότερα αιτήματα. Ακόμη, θεωρειται απαραίτητη η στελέχωση της γραμματείας της Επιτροπής με ένα επιπλέον άτομο, φθάνοντας στους 4 πλήρους απασχόλησης εργαζομένων έναντι των 3 που είναι σήμερα.
Απαραίτητο θεωρείται να επανεξεταστούν οι αμοιβές των μελών της Επιτροπής, ενώ σημειώνεται πως οι μελέτες πριν το 2022, που έχουν εγκριθεί με τη διαδικασία της Οδηγίας Κλινικών Δοκιμών (Clinical Trial Directive, CTD) θα πρέπει να μεταφερθούν στο καινούργιο Πληροφοριακό Σύστημα Κλινικών Δοκιμών (Clinical Trial Regulation, CTR) το συντομότερο.