Ευρεία συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 14.00 στο Υπ. Υγειας με κεντρικό θέμα την ανεξέλεγκτη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν τόσο ο Υπουργός Υγειας, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης. Από την πλευρά της αγοράς θα είναι τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το Pharma Innovation Forum (PIF), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Όπως έγραψε το News4Health, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του πρώτου 6μηνου του 2023, για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, φθάνει το 83%. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μάλιστα, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.
Η συνάντηση, παρουσία του κ. Κοντογεώργη, ίσως φέρει κάποια νέα για τις εταιρείες ακόμη και για την περίπτωση της υπέρβασης της δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα του 2023, που αποτελεί και τον πιο δυσεπίλυτο γρίφο.
Θυμίζουμε ότι στο ραντεβού της περασμένης εβδομάδας με το PIF, ο κ. Γεωργιάδης αν και δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο πιθανό μέτρο ως απάντηση στις εκκλήσεις της αγοράς, είχε δεσμευτεί πως θα εξετάσει το θέμα με το Υπ. Οικονομικών.
Για το 2024, όμως, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη στη νοσοκομειακή δαπανη για φάρμακα. Άφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του καναλιού του νοσοκομείου μέσω ανακατανομής των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στον προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της ρήτρας συνυπευθυνότητας του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μείωση του clawback. Το ίδιο εξετάζεται και τα σχεδόν 80 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν από την αύξηση του ΑΕΠ.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επανειλημμένως τονίσει πως η μόνη ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του clawback είναι η αύξηση του προϋπολογισμού και η αναδιάρθρωση της φαρμακευτικής πολιτικής. Ειδικά μετά την δυσχερή κατάσταση που δημιουργεί ο υπολογισμός της υπέρβασης της δαπάνης των νοσοκομείων για φάρμακα το πρώτο 6μηνο του 2024, οι εταιρείες υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αλλά και ουσιαστικής αναδιαμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής, ώστε να καταστεί το περιβάλλον βιώσιμο για τις εταιρείες, αλλά κυρίως για να διασφαλιστεί η επάρκεια των νοσοκομείων σε σκευάσματα.