Μια σειρά από εκκρεμότητες στο χώρο του φαρμάκου αναμένεται να τεθούν σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου, επί τάπητος στην εξ αναβολής συνάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.
Η συνάντηση, που εκκρεμεί εδώ και περίπου τρεις μήνες, αρχικά είχε αναβληθεί λόγω των εκλογών του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και στη συνέχεια των ευρωεκλογών. Με αρκετά ζητήματα όμως να παραμένουν ανοικτά, η φαρμακευτική αγορά παρέμενε σε αναμμένα κάρβουνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού κλείστηκε, λοιπόν, για σήμερα και στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι διοικήσεις των τριών φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΣΦΕΕ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και το PhARMA Innovation Forum (PIF).
Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, οι υποχρεωτικές επιστροφές και το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, που ανέδειξε πρόσφατα ο Άδ. Γεωργιάδης.
Φαρμακευτική Δαπάνη και Clawback
Ο γρίφος του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να είναι στη βάση της συζήτησης, δεδομένου ότι της συνεχούς αυξητικής πορείας της. Οι λόγοι της αύξησης αυτής δεν είναι άγνωστοι. Από τη μια οι ανάγκες που προκύπτουν από την επιμήκυνση του προσδόκιμου ηλικίας και από την άλλη η είσοδος νέων φαρμάκων τραβούν τις δαπάνες προς τα πάνω, την ώρα που ο προϋπολογισμός, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει επί της ουσίας καθηλωμένη, γύρω στα 3 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ το 2023, αναμένεται να περάσει κατά μερικά εκατομμύρια τα 3 δισ. ευρώ το 2024, με την ενίσχυση των 300 εκατ. ευρώ που προβλέπει η ρήτρα του RRF για το clawback).
Το μεγάλο «αγκάθι» στην πορεία της δαπάνης παραμένει το νοσοκομειακό φάρμακο, όπου ο έλεγχος αποδεικνύεται πιο περίπλοκος από το αναμενόμενο. Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει κάνει λόγο για μια συγκράτηση της δαπάνης, οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν πως οι έως τώρα παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν την ανοδική της πορεία.
Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να αναφερθεί και στις παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι θα επιτύχουν επιβράδυνση και που υπολογίζεται ότι θα κλείσει η δαπάνη το 2024.
Στη συνάντηση, πάντως, αναμένεται να παρουσιαστούν και τα στοιχεία για το ποσό του clawback που θα πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες για το 2023, αλλά και το πότε θα εκδοθούν τα σχετικά σημειώματα της περσινής χρονιάς για νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ οι συνολικές επιβαρύνσεις για το 2023 φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ.
Είναι άλλωστε και το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών, σε συνδυασμό με την καθηλωμένη φαρμακευτική δαπάνη, που εμποδίζει νέες θεραπείες να φθάνουν στην Ελλάδα ταχύτερα, σύμφωνα με την αγορά.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της IQVIA για λογαριασμό της EFPIA, μια στις δύο νέες θεραπείες, που εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ την περίοδο 2019-2022 δεν είχαν φθάσει στην Ελλάδα το 2023, όπως έχει γράψει το News4Health.
Ταμείο Καινοτομίας
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας και οι πρώτες απαντήσεις δεν αποκλείεται να δοθούν σήμερα. Το εν λόγω «ταμείο» θα αναλάβει να καλύψει τις νέες καινοτόμες θεραπείες που φθάνουν στη χώρα.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πηγή χρηματοδότησης του. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, η αγορά εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του αποσπώντας πόρους από τον ήδη πιεσμένο υπάρχοντα προϋπολογισμό, υποκαθιστώντας επί της ουσίας το ΙΦΕΤ.
Βιοδείκτες
Η Αριστοτέλους, πάντως, φαίνεται να εστιάζει ευρύτερα στο κλείσιμο εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 25 Ιουνίου ο ΓΓ Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κώστα Αθανασάκη με αντικείμενο την αποζημίωση των βιοδεικτών για τον καρκίνο.
Άλλωστε, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει αναφερθεί στην ανάγκη διεύρυνσης των βιοδεικτών που αποζημιώνονται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η κατάλληλη θεραπεία δίνεται στον σωστό ασθενή.
Ο ίδιος ο κ. Αγγελής έχει αναφερθεί στο παρελθόν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και δυναμικού νομοθετικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις διαδικασίες αξιολόγησης και αποζημίωσης των βιοδεικτών οι οποίοι συνδέονται με την ανταπόκριση τους ασθενούς στη θεραπεία.
Ο κ. Αθανασάκης φέρεται να παρουσίασε μελέτη σχετικά με τις πιθανές εξοικονομήσεις από την ένταξη περισσότερων βιοδεικτών και όλες οι πλευρές να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Εκκρεμούν θέματα τεχνικής φύσεως, αλλά και να οριστικοποιηθεί το ζήτημα της αξιολόγησης και χρηματοδότησης για να ετοιμαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.