Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις πολλά υποσχόμενες θεραπείες COVID, οι οποίες θα είναι μέχρι το τέλος του 2021 στη χώρα μας.
Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η έγκριση των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Roche και το που εγκριθούν θα έρθουν στη χώρα μας οι περίπου 2.000 δόσεις που έχει παραγγείλει η Ελλάδα. Αντίστοιχα για τα χάπια της MSD και της Pfizer υπάρχει συνεννόηση με τις εταιρείες για την παραγγελία.
Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης, προειδοποίησε ότι όλες αυτές οι ελπιδοφόρες θεραπείες δε θα χορηγούνται μαζικά. «Όλα αυτά δεν θα είναι φάρμακα ευρείας χρήσεως. Επειδή είναι φάρμακα που δίνονται τις πρώτες μέρες και όχι σε κάποιον σε βαριά νόσηση. Επομένως, αυτά τα φάρμακα είναι για πολύ περιορισμένες κατηγορίες ατόμων (ανοσοκασταλμένοι ή ηλικιωμένα άτομα)» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να λαμβάνει αυτά τα φάρμακα ο οποιοσδήποτε και αυτό οφείλεται σε 2 λόγους:
- η προμήθεια τους είναι πολύ δύσκολη γιατί ακόμη δεν υπάρχει επάρκεια για το ευρύ κοινό
- είναι πολύ ακριβές θεραπείες.
Το σύστημα Υγείας πιέζεται για 2 λόγους
Αναφορικά με την πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας, ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλη αλλά ακόμα δεν έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. «Οι αντοχές του ΕΣΥ υπάρχουν και υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, το σύστημα πιέζεται για 2 λόγους:
- Λόγω των COVID περιστατικών από την κινητικότητα του κόσμου και της μεταδοτικότητας του ιού
- Επειδή υπάρχει πλήρης λειτουργίας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, δεν έχουν περιοριστεί και τα NON COVID περιστατικά (π.χ. τροχαία, χειρουργεία).
Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι η πίεση στις κλίνες COVID είναι «πάρα πολύ μεγάλη» και γι αυτό καθημερινά είτε αναπτύσσονται άλλες είτε δίνονται από τις NON COVID κλίνες
Αντιθέτως, υπάρχει μία πλήρως διαχειρίσιμη πίεση στις NON COVID κλίνες και στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλία. «Όπου χρειάζεται γίνεται διασωλήνωση. Η Ν. Ελλάδα δεν πιέζεται κατ΄αυτό τον τρόπο» συμπλήρωσε.
Αν χρειαστεί θα γίνει και επίταξη γιατρών
Αναφορικά με το εξαντλημένο προσωπικό, ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα, καθώς δεν έχει πάρει άδειες αλλά επέμεινε ότι υπάρχει σχέδιο.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα με ορισμένες ειδικότητες στις οποίες δεν υπάρχουν συνολικά γιατροί (π.χ. αναισθησιολόγοι).
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι αν τα κίνητρα δεν πείσουν τους γιατρούς, τότε θα προχωρήσουν σε επίταξη των ιατρικών τους υπηρεσιών.