«Παγωμένες». Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τόσο διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση φαρμακευτικών σκευασμάτων στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής, όσο και, σε ένα βαθμό, τις σχέσεις μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Εταιριών.
Μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και ο σταδιακός περιορισμός του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, που καταφέρνει να αγγίζει «νέες κορυφές» χρόνο με το χρόνο. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, κατά αναλογία. Ωστόσο, από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάριζε πως δεν πρόκειται να μπουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Φάρμακο. Θα επιδιωχθεί, αντιθέτως, η μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης με κάθε άλλο τρόπο, υλοποιώντας όλα τα δυνατά μέτρα.
⇒ Διαβάστε σχετικά: Τι ετοιμάζει ο νέος Υπουργός Υγείας για τον έλεγχο της δαπάνης
Βασικό ρόλο στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης αποδόθηκε εξαρχής στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. «Είναι θέμα κατανάλωσης και όχι θέμα τιμής», ανέφερε ο κ. Πλεύρης για την υπέρβαση της δαπάνης, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα φάρμακα υψηλού κόστους.
⇒ Διαβάστε σχετικά Πλεύρης: Τα φάρμακα πρέπει να δικαιολογούν τη θέση τους στη «θετική λίστα» αποζημίωσης
Η άλλη πλευρά όμως, με επιστολές της, έκανε λόγο για ασφυκτικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, αποτέλεσμα των υπέρογκων εκπτώσεων που ζητούνται από τις εταιρείες, αφού τίθενται ως βάση για τη διαπραγμάτευση τα υψηλότερα επίπεδα rebate και clawback που έχουν καταγραφεί, ζητώντας μάλιστα και πρόσθετη έκπτωση. Τις ανησυχίες ενέτειναν ο νόμος, που ψηφίστηκε λίγο πριν το τέλος του 2021, αλλά και εφαρμοστική υπουργική απόφαση που φέρεται να είναι στην τελική ευθεία για δημοσιεύση και αφορά στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Επιτροπής και Φαρμακευτικών Εταιρειών για την αποζημίωση φαρμάκων (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του News4Health για την Υπουργική Απόφαση).
⇒ Διαβάστε σχετικά: Σε κίνδυνο η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα προειδοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες
Αποτέλεσμα είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν «παγώσει», την ώρα που η δαπάνη φέρεται να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της και τον πρώτο μήνα του 2022.
Έρχονται νέα μέτρα
Η πορεία της δαπάνης και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις φέρεται να ωθεί τον κ. Πλεύρη στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες αναμένεται να δυσαρεστήσουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρείες,
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, ο Υπουργός Υγείας ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, που μεταξύ άλλων θα εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο πεδίο της τιμολόγησης. Αν και μέχρι τώρα, τα δεδομένα έχουν δείξει πως συνήθως τα όποια οφέλη από τις μειώσεις τιμών υποσκάπτονται από το φαινόμενο της υποκατάστασης, οι παρεμβάσεις που φέρεται να ετοιμάζει ο Θάνος Πλεύρης ίσως επιφέρουν, ως ένα βαθμό, τα αποτελέσματα που επιδιώκει το Υπουργείο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του News4Health, ο Υπουργός Υγείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του δίνει ο Ν. 4865/2021 και θεωρώντας υπεύθυνες τις εταιρείες για την υπέρβαση της δαπάνης, θα επισπεύσει την ανατιμολογηση, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι αντί για τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της οποίας κυρίως, όμως, θα καταργήσει τον «κόφτη» του 7%, το όριο μείωσης τιμής.
Παράλληλα, εξετάζει να επαναφέρει ως χώρες αναφοράς για την τιμολόγηση τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αντί της Ευρωζώνης, ενώ θα προχωρήσει και στη μεταφορά των συμπληρωμάτων Μαγνησίου, Ασβεστίου, Βιταμίνης D και λοιπών βιταμινών από την θετική λίστα, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, στην αρνητική λίστα, με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από 01.01.22.
Την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να παραστεί στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, όπου δεν αποκλείεται να τεθούν τα παραπάνω θέματα.
Άλλωστε, ο Θάνος Πλεύρης φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι οι στόχοι για το 2022 θα επιτευχθούν και δεν θα αναζητηθεί επ’ ουδενί αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού. Κατ’ επέκταση, αν οι διαπραγματεύσεις δεν επανεκκινήσουν, η μείωση της δαπάνης θα αναζητηθεί μέσω της δραστικής μείωσης των τιμών στα φάρμακα. «Η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε κατανάλωση από όλες τις χώρες της ΕΕ σε ακριβά φάρμακα και αυτό θα σταματήσει», φέρεται να δηλώνει.