Όπως επισημαίνει, βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση.
Αποτέλεσμα είναι υγειονομικοί με 40 χρόνια ασφάλισης να λαμβάνουν σύνταξη που μετά βίας αγγίζει τα 800 ευρώ μικτά.
«Οφείλουμε στους συναδέλφους μας να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί και τους έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση ύστερα από 40 χρόνια εργασίας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Παράλληλα εξηγεί ότι «μία από τις βασικές αιτίες είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες.
Αυτό συμβαίνει διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της πολιτείας για αντικατάσταση ή κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αποτέλεσμα είναι, παρά τη ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992, οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης».
Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «στους λοιπούς επιστήμονες, όπως είναι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε το 2016. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ, οι νομικοί 774,25 ευρώ και οι μηχανικοί 733,19 ευρώ, σήμερα οι υγειονομικοί να λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ».
«Ζητάμε την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων.
Πρόσφατα στείλαμε και επιστολή διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας να συσταθεί επιτέλους η κοινή ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των υγειονομικών φορέων για την εύρεση λύσης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Δυστυχώς η πολιτεία αδρανεί», επισημαίνει ο κ. Δεβλιώτης.