Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αναμονή το Σάββατο και την Κυριακή έφθασε και τις 8 ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.
«Σε κάθε εφημερία των δύο παιδιατρικών Νοσοκομείων Αγλαΐα Κυριακού, Αγίας Σοφίας προσέρχονται για εξέταση πάνω από 700 παιδιά για εξέταση με λοιμώξεις, γρίπη, κορονοϊό και άλλα νοσήματα» σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.
Γιατί έχουν «φρακάρει» οι παιδιατρικές κλινικές
Η έλλειψη στελεχωμένων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, οδηγούν τους γονείς με τα παιδιά τους στα νοσοκομεία ώστε να βρουν θεραπεία, τη στιγμή όμως που πρόκειται για νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.
Είναι ενδεικτικό, όπως έδειξε και μελέτη για τα «Οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία των δημόσιων νοσοκομείων 2010 – 2020» που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Νίκος Πολύζος και ο Απόστολος Λέτσιος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, ότι περίπου το 40% των νοσηλειών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή από τις περίπου 2,5 εκατ. νοσηλείες που γίνονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία, περίπου οι 1 εκατ. νοσηλείες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Οι μολύνσεις αφορούν κυρίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού με πυρετό και σε πέντε διαφορετικούς τύπους ιώσεων:
- Γρίπη Α και Β
- Αδενοϊος
- Αναπνευστικός RSV
- Πνευμονιόκκοκος
- Στρεπτόκκοκος
Κατά τους ειδικούς τα αίτια της έξαρσης των λοιμώξεων είναι:
Όλες οι ιώσεις όπως και η γρίπη έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
Η μακροχρόνια χρήση μάσκας.
Η μείωση των κοινωνικών επαφών ως μέτρο για την πρόληψη της Covid-19 τα τελευταία 2,5 χρόνια