Το 2023 αναμένεται να αποτελέσει τη χρονιά που νοσηλευτικές υπηρεσίες του δημοσίου θα «βγουν» εκτός νοσοκομείου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει αποκλειστικά στο News4Health, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης «το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες 2023 από τον «Άγιο Σάββα», όπου ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν θεραπείες στο σπίτι τους». Ο λόγος για το πρόγραμμα «Οίκοθεν», που έχει αναπτύξει το ΓΑΟΝΑ.
Μάλιστα, το πρόγραμμα Hospital@Home αναμένεται να επεκταθεί και πέραν των ογκολογικών ασθενών, καθώς παιδιά και ενήλικοι με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία των διαρκών μετακινήσεων από και προς τα νοσοκομεία.
Όπως τονίζει ο κ. Πλεύρης, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ και αφορά ασθενείς με:
- καρκίνο,
- χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
- νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως η νόσος κινητικού νευρώνα και η μυασθένεια,
- η κυστική ίνωση,
- η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και
- χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων
Διαβάστε σχετικά ⇒ Ο Παθολόγος-Ογκολόγος Μ. Νικολάου για το ΟΙΚΟΘΕΝ: Το πρόγραμμα που φέρνει την ογκολογική θεραπεία στο σπίτι του ασθενούς συνοδεία γιατρού και νοσηλευτών
Η δήλωση του Υπ. Υγείας
«Ένα καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της κατ' οίκον νοσηλείας ξεκινάμε το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες 2023 από τον «Άγιο Σάββα», όπου ογκολογικοί ασθενείς θα μπορούν να κάνουν θεραπείες στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα παιδιά και ενήλικοι με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα που απαιτούν την υποστήριξη ενός ή περισσότερων οργάνων με τη βοήθεια της ιατρικής τεχνολογίας, θα έχουν ασφαλή νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι τους χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στα νοσοκομεία.
Η νοσηλεία αυτών των ασθενών θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη από εξειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών Υγείας, ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για να παράσχουν τη συγκεκριμένη πολύτιμη υπηρεσία. Επιπλέον, η φροντίδα των ασθενών θα υποστηρίζεται από τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως τα συστήματα τηλε-συμβουλευτικής.
Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιχορηγείται με 14 εκατομμύρια ευρώ και αφορά ασθενείς με καρκίνο, χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, η μυασθένεια, η κυστική ίνωση, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων».
Ο. Μπαλαούρα: Αναμένουμε την Υπ. Απόφαση εντός του Ιανουαρίου
Όπως ανέφερε από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, η Διοικήτρια του ΓΑΟΝΑ «Αγ. Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα η ανάπτυξη της μελέτης και του ίδιου του Προγράμματος αξιοποίησε την πολύτιμη εμπειρία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας (ΚΗΝ) «Ν. Κούρκουλος». «Ουσιαστικά αποτυπώσαμε όλα τα pathways που εφαρμόζαμε στο ΚΗΝ. Αφού τα αποτυπώσαμε φθάσαμε στην παραδοχή ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το Οίκοθεν 1 και το Οίκοθεν 2», ανέφερε η κα Μπαλαούρα.
Σύμφωνα με τη Διοικήτρια του ΓΑΟΝΑ, το οποίο διαχειρίζεται και το ΚΗΝ «Ν. Κούρκουλος», διαπιστώθηκε πως με ίδιους πόρους μπορούν να πραγματοποιούνται θεραπείες κατ’ οίκον και συγκεκριμένα με 7 άτομα προσωπικό, μπορούν να χορηγούνται 20 θεραπείες δύο φορές εβδομάδα.
Το δεύτερο στάδιο, το Οίκοθεν 2, απαιτεί περισσότερους πόρους και άρα αποφασίστηκε να ενταχθεί το πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Συνεπώς, με την έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης, η οποία σύμφωνα με την κα Μπαλαούρα αναμένεται τον Ιανουάριο, το «Οίκοθεν» θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, το πιθανότερο, το Φεβρουάριο του 2023.