«Στο Χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, η προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα», τόνισε η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, με αφορμή την παρουσίαση του παραμυθιού «Μπαλωματούλης», μια ιστορία αφιερωμένη στα παιδιά που πάσχουν από τη σπάνια νόσο της νευροϊνωμάτωσης.
Νέες δομές και κέντρα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά και εφήβους
«Ήδη από την έναρξη της πανδημίας λειτουργούμε τη γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306 για παιδιά εφήβους και ενήλικες, για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.
Παράλληλα, αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργούμε 104 νέες δομές για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων ομάδων, ιδίως των παιδιών και των εφήβων».
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε η κ. Ράπτη, στις δομές αυτές συμπεριλαμβάνονται κέντρα ημέρας για την στήριξη των παιδιών, των εφήβων και της της οικογένειας, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία δημιουργούμε το Πρώτο Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια, στην Αττική.
Επίσης δημιουργούνται κέντρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής, και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω της τέχνης, που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, μέσω του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφης.
Η πολιτιστική συνταγογράφηση, μια δράση του Χαρτοφυλακίου για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού θα αξιοποιήσει τη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης για παιδιά, εφήβους και ηλικιωμένους με ψυχικές διαταραχές.
Αυτές οι δράσεις υλοποιούνται με την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων: των Υπουργείων, των εποπτευόμενων οργανισμών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντικών οργανώσεων και των ωφελουμένων. Η συνεργασία είναι το μεγάλο μάθημα που μας δίδαξε η πανδημία του κορονοϊού και έτσι θα προχωρήσουμε, ώστε να μην αφήσουμε κανένα μόνο και κανένα πίσω.
Μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Υγείας ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση στην εκδήλωση της παρουσίασης του παραμυθιού «Ο Μπαλωματούλης» για τα παιδιά με τη σπάνια νόσο της νευροϊνωμάτωσης και συνεχάρη τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων με Νευροϊνωμάτωση, «για την εξαιρετική πρωτοβουλία και ειδικότερα την πρόεδρο Λαμπρινή Σωτηροπούλου, καθώς και τους γιατρούς, τον καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ Αντώνη Καττάμη, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογίας, Μαρία –Ροζέ Πονς και το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Κέντρου εμπειρογνωμοσύνης GENTURIS του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία».
Τέλος, η κυρία Ράπτη συνεχάρη τους φροντιστές, τους καλλιτέχνες και τους εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων και άλλων φορέων που στηρίζουν ένθερμα τις δράσεις του Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων με Νευροϊνωμάτωση και καλησπερίζω τους μικρούς που βρίσκονται σήμερα στην εκδήλωση, για να γνωρίσουν από κοντά τον «Μπαλωματούλη».