Μετά από δύο αναβολές, την 1η Ιανουαρίου και τη 1η Φεβρουαρίου, το μοντέλο που προβλέπει κεντρική προμήθεια φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέσω της ΕΚΑΠΥ αρχίζει τη Δευτέρα 3 Απριλίου. Τυπικά ημερομηνία έναρξης ήταν η 1η Απριλίου η οποία, όμως, εφέτος πέφτει Σάββατο…
Εν ολίγοις, η ΕΚΑΠΥ καθίσταται κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και το Παπαγεωργίου, όπως είχε γράψει και το News4Health ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως εξήγησε στο πλαίσιο της ημερίδας της Ελληνικής Ένωσης Market Access (ΕΛΕΜΑ), ο αντιπρόεδρος της ΕΚΑΠΥ Κωνσταντίνος Γαλανάκης, η ΕΚΑΠΥ θα έχει την ευθύνη να αγοράζει για λογαριασμό των νοσοκομείων τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρειάζονται. Κάθε φαρμακείο νοσοκομείου, λοιπόν, θα χρειάζεται μόνο να υποβάλλει μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ το αίτημα για τις θεραπείες που επιθυμεί.
Πλεονεκτήματα : Τι αλλάζει από Δευτέρα για τα δημόσια νοσοκομεία
Η προμήθεια φαρμάκων κεντρικά και όχι από το καθένα νοσοκομείο ξεχωριστά εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη χαρτογράφηση των αναγκών ανά τη χώρα, αίροντας τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και μειώνοντας το χρόνο που χρειάζεται κάθε νοσοκομείο να παραλάβει φάρμακα.
Ακόμη, αναμένεται να συμβάλλει στην τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων, που συχνά αποτελούσαν επιπλέον εμπόδιο στην προμήθεια των επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων εγκαίρως, καθώς οι προϋπολογισμοί εξαντλούνταν νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Επιπροσθέτως, με το νέο σύστημα εκτιμάται πως θα βελτιωθεί και η συνεργασία μεταξύ του ΕΣΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ειδικότερα, το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβειά το χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης. θα έχει το σύνολο της πληροφορίας συστημικά και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα). Ακόμη, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο, ενώ η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται εντός 90 ημερών, σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που άγγιζαν ακόμη και το χρόνο.
Βέβαια, θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών, ενώ θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων. Εκτιμάται, δε, ότι θα υπάρχουν πλήρη δεδομένα ανά νοσοκομείο δραστική ουσία και εμπορική ονομασία φαρμάκου, τα οποία θα αξιοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων.
Τέλος, θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι φαρμακευτικές λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback), αφού άλλωστε από την 3η Απριλίου 2023 η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει και τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ». Μάλιστα, η ΕΚΑΠΥ θα κληθεί να υπολογίσει την υπέρβαση και για το 2022, όπως διευκρινίστηκε.
Τι δεν αλλάζει
Η κεντρική προμήθεια φαρμάκων από την ΕΚΑΠΥ δεν αφορά το σύνολο των σκευασμάτων, σε αυτή τη φάση. Αντιθέτως, μπορεί να διαχειρίζεται την προμήθεια φαρμάκων τα οποία έχουν περάσει ήδη από διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχουν υπογραφεί σχετικές συμφωνίες, εντάσσοντας τα σε κλειστούς προϋπολογισμούς.
Παράλληλα, μπορεί να διαχειρίζεται κεντρικές προμήθειες μόνο για φάρμακα για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις με τις εταιρείες μετά από διαγωνισμούς. Τα εν λόγω σκευάσματα αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του 50% των συνολικών αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Δυσκολία στην πλήρη εφαρμογή του μοντέλου πάντως προκύπτει και από τον ίδιο τον προϋπολογισμό που θα διαχειρίζεται η ΕΚΑΠΥ και ο οποίος θα προκύψει από τη μεταφορά μέρους των προϋπολογισμών φαρμάκων που διαθέτει κάθε νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γαλανάκης, κάποια νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε αυτό άμεσα.