Η Φον Ντερ Λάιεν ακολουθεί τους κανόνες του Βελγίου, οι οποίοι απλώς έχουν χαλαρώσει, αλλά η απόφασή της να αγνοήσει τις αυστηρότερες συμβουλές από τον οργανισμό δημόσιας υγείας του μπλοκ θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τις εκκλήσεις για κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία είναι 61 ετών και είναι εκπαιδευμένη γιατρός, είπε ότι θα παραμείνει σε προληπτική αυτοαπομόνωση μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13/10), αφού ένα άτομο με το οποίο ήρθε σε επαφή στις 29 Σεπτεμβρίου σε μια συνάντηση στην Πορτογαλία βρέθηκε θετικό την Κυριακή.
Η ίδια βγήκε αρνητική στον ιό την Πέμπτη και τη Δευτέρα.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύσταση της ΕΕ, αλλά είπε ότι η διάρκεια της καραντίνας της ήταν σύμφωνη με τους βελγικούς κανόνες. Το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ, μείωσε την υποχρεωτική καραντίνα από 14 σε επτά ημέρες την 1η Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη. Αυτό έγινε κυρίως επειδή οι άνθρωποι δυσκολεύονταν να σεβαστούν τον κανόνα που είχε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Η αυστηρή σύσταση του ευρωπαϊκού CDC
Ωστόσο, η απόφαση της χώρας αγνόησε τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο τον Σεπτέμβριο επανέλαβε τη σύστασή του για καραντίνα δύο εβδομάδων για άτομα που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, η καραντίνα θα μπορούσε να μειωθεί σε 10 ημέρες μετά από αρνητικό τεστ. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Andrea Ammon, προειδοποίησε ότι ακόμη και η καραντίνα 14 ημερών μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς στο 3-4% των περιπτώσεων εμφανίζονται λοιμώξεις μετά από δύο εβδομάδες.
Καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και πάλι απότομα σε ολόκληρη την Ευρώπη, άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επίσης χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας τους και έχει εμφανιστεί ένα συνονθύλευμα εθνικών κανόνων. Τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία μείωσε τη διάρκεια της υποχρεωτικής αυτο-απομόνωσης σε επτά ημέρες. Η Ισπανία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη, μείωσε την υποχρεωτική καραντίνα σε 10 ημέρες, λέγοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πλέον μολυσματικοί μετά από αυτήν την περίοδο.
Η Ιταλία, η οποία έχει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη, διατηρεί καραντίνα 14 ημερών σύμφωνα με τις συστάσεις του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα παροτρύνει τα 27 κράτη της ΕΕ να συντονίσουν καλύτερα τις στρατηγικές τους για την καταπολέμηση της επιδημίας και να χρησιμοποιήσουν κοινά κριτήρια για την αξιολόγηση της εξάπλωσης της νόσου προτού θεσπίσουν νέα περιοριστικά μέτρα.