Τα τελευταία 24ωρα οι σχέσεις μεταξύ ιδιωτών γιατρών και του Υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια είναι ιδιαιτέρως τεταμένες. Μετά τη σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται να ηλεκτρίστηκε περαιτέρω και έντονη δυσαρέσκεια να εκφράζεται εκατέρωθεν.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψει τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, ενώ μάχονται με τον κορονοϊό.
Η έκκληση του Υπουργού Υγείας προς τους ιδιώτες ιατρούς, ειδικοτήτων που είναι συναφή στην αντιμετώπιση της COVID στις 10 Μαρτίου συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση για τη αποζημίωση τους με μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν.
Μηνιαία αμοιβή και αφορολόγητη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ
Μια εβδομάδα μετά, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την έκκληση, παρόντος του Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλη. Μόνο που αυτή τη φορά η έκκληση συνοδεύτηκε από μια προειδοποίηση. Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, υπάρχει ανάγκη για τη συνδρομή 200 ιδιωτών ιατρών και κυρίως πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών ιατρών, στα νοσοκομεία της Αττική. Αν δεν βρεθούν θα εισηγηθεί την επίταξη των υπηρεσιών τους στο πρωθυπουργό. Έδωσε, δε, 48 ώρες προθεσμία…
Ωστόσο, μετά το πέρας της προθεσμίας μόλις 54 γιατροί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Η χαμηλή ανταπόκριση και τα ερωτήματα και αιτήματα των ιατρών που παρέμειναν, κατά τους ίδιους αναπάντητα επί της ουσίας οδήγησαν στην απόφαση να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση σήμερα το πρωί μεταξύ του κ. Κικίλια και του ΔΣ του ΠΙΣ και των προέδρων των ιατρικών συλλόγων, εξαντλώντας όλα τα ενδεχόμενα κοινής επίλυσης του προβλήματος. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης του ΔΣ του ΠΙΣ με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της ημέρας.
Συζήτηση σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
Για τους ιδιώτες γιατρούς το ζητούμενο ήταν η δυνατότητα διασφάλισης ευέλικτης εργασίας, ενός ευέλικτου ωραρίου, που θα τους επιτρέψει να ανταπεξέλθουν και στις υποχρεώσεις των ιδιωτικών τους ιατρείων. Όπως αναφέρουν στο News4Health, οι ιδιώτες γιατροί όλο αυτό το διάστημα χειρίζονται τόσο περιστατικά COVID που αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον, μάλιστα με επισκέψεις μετά τον εμβολιασμό τους, όσο και μη COVID περιστατικών, όλων εκείνων των ασθενών που αποφεύγουν να απευθυνθούν στα νοσοκομεία. Επιπλέον, έχουν και χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούν. «Στηρίζουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όλο αυτό το διάστημα, λειτουργώντας ως ανάχωμα προστασίας για τα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρουν στο News4Health.
Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, όμως, ξεκαθαρίζουν πως οι ιδιώτες γιατροί θα πληρωθούν για την εργασία τους, ενώ δεν απαγορεύεται να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ιδιωτικά, διατηρώντας ανοικτά τα ιατρεία τους. Σημειώνουν, δε, πως η ανάγκη αυτή είναι προσωρινή, εκτιμώντας πως οι υπηρεσίες των ιδιωτών πνευμονολόγων, παθολόγων, γενικών ιατρών θα αξιοποιηθούν για περίπου ένα μήνα…
Ερωτηματικά εκφράστηκαν και για το ζήτημα της αστικής ευθύνης, με τον ΙΣΑ όμως να διευκρινίζει ότι «οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).
Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».
Τα ίδια θέματα φέρεται να συζητήθηκαν και στη σημερινή κουβέντα, όμως το κλίμα ήταν εμφανώς τεταμένο. Μάλιστα, στο News4Health μεταφέρεται η έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων των ιδιωτών ιατρών από τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση.
Μάλιστα, σημειώνεται πως ζητείται η περαιτέρω συνδρομή των ιατρών, ενώ μέχρι τώρα οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν τεθεί εκτός της διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο, με αποτέλεσμα συχνά να πληροφορούνται από τα ΜΜΕ τις αποφάσεις για επιβολή μέτρων στο πλαίσιο έλεγχο της πανδημίας.
Αλλά και από την αντίπερα όχθη, μεταφέρεται έντονη ενόχληση από τη απροθυμία των ιατρών να συνδράμουν στο ΕΣΥ, αυτή τη δύσκολη περίοδο, που εκτιμάται ότι θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως τις αρχές του καλοκαιριού, με τη διεύρυνση της εμβολιαστικής ομπρέλας.
Το ψήφισμα που αναμένεται να εκδοθεί από τη σημερινή διάσκεψη των ιατρικών συλλόγων αναμένεται να δώσει και το τελικό στίγμα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών (ή επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, όπως το ανέφερε ο Υπουργός Υγείας) φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τη Δευτέρα.