Με τη διαδικασία που ακολουθείται για τις εξετάσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων συμπτωματικού ελέγχου δεν υπάρχουν αναμονές, όπως όταν κάποιος κάνει μια εξέταση μέσω ΕΟΠΥΥ, τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
Με αφορμή το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, παρόντος του Πρωθυπουγού, η κα Αγαπηδάκη εξήγησε πως «σκοπός του συστήματος υγείας και του Υπουργείου Υγείας δεν είναι να αποφύγουμε το θάνατο, είναι να αποφύγουμε τη νόσο», ανέφερε η κα Αγαπηδάκη. Όπως ανέφερε είναι ένα πρόγραμμα που λείπει πάρα πολλά χρόνια από τη χώρα.
Όπως έγραψε και το News4Health, το πρόγραμμα αρχικά περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην επέκταση του προγράμματος για τον καρκίνο του Μαστού, στον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναμένεται να ακολουθήσουν καρκίνος του δέρματος και καρκίνος του πνεύμονα.
«Είτε μιλάμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είτε μιλάμε για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του μαστού, είτε τα καρδιαγγειακά ξέρετε η έγκαιρη πρόληψη σημαίνει σε συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θεραπεία», σημείωσε.
Πως θα κλείσετε ραντεβού
«Δεν υπάρχει αναμονή, το είδαμε και με το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά, τη μία μέρα παίρνανε τηλέφωνο οι γυναίκες και ακόμα και την επόμενη ή και την ίδια βρίσκανε ραντεβού», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, περιγράφοντας τη διαδικασία για συμμετοχή στα προγράμματα.
Έτσι, όσες και όσοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν sms, καλώντας τους να μπουν στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων -όπως mastografia.gov.gr και paptest.gov.gr - και να βρουν τα συνεργαζόμενα κέντρα, δημόσια και ιδιωτικά, στην περιοχή τους, όπου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αντίστοιχη εξέταση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
«Εάν δεν έχουμε άυλη συνταγογράφηση, μπαίνουμε στα site, βλέπουμε τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή μας, παίρνουμε τηλέφωνο, δίνουμε απλά το ΑΜΚΑ μας, δε χρειάζεται τίποτε άλλο και κλείνουμε ραντεβού», διευκρίνισε η κα Αγαπηδάκη.
Κατά την Αναπληρώτρια, ήδη πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν αξιοποίηση το πρόγραμμα, ενώ διευρύνονται τα ηλικιακά όρια, σε γυναίκες 45 έως 74 ετών, οι οποίες θα λάβουν το μήνυμα αμέσως μετά το Πάσχα.
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
Στις 13 Μαΐου ξεκινάει η αποστολή των SMS για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αφορά γυναίκες 21 έως 69 ετών.
«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διαφορετικό επιστημονικό πρωτόκολλο για τις νεότερες γυναίκες και διαφορετικό για τις 30+», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη προσθέτοντας πως στις νεότερες ηλικίες η αρχή γίνεται με τεστ Παπανικολάου, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Στις γυναίκες 30-65 ετών το τεστ πρώτης γραμμής είναι το HPV DNA.
Με το εν λόγω πρόγραμμα και τον εμβολιασμό «θα μπορέσουμε σε 10 χρόνια να μηδενίσουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV», εκτίμησε η Αναπληρώτρια Υπουργός.
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Στην περίπτωση της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός καρκίνου που καταγράφει διεθνώς αύξηση νέων περιστατικών, το σημαντικό κατά την κα Αγαπηδάκη είναι να σπάσουμε τα ταμπού.
«Με το SMS πάμε στο φαρμακείο, όπου θα πάρουμε ένα self test, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα. Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ εύκολη», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Θα καλέσουμε τους πολίτες 50 έως 70 ετών όπως καλούμε σε όλα τα προγράμματα με το SMS, με το ΑΜΚΑ τους να πάρουν δωρεάν αυτό το τεστ από τα φαρμακεία, να συμπληρώσουν ένα μικρό ερωτηματολόγιο και με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το ερωτηματολόγιο και το self test προχωράμε στην επόμενη εξέταση για αυτούς που χρειάζεται που είναι η διαγνωστική κολονοσκόπηση».
Όπως αναγνώρισε βέβαια η κα Αγαπηδάκη η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που αποτελεί ταμπού για άνδρες και γυναίκες.
«Είναι μια εξέταση όπως όλες οι άλλες», είπε και αναφέρθηκε στην απώλεια μιας φίλης της πριν από λίγους μήνες από καρκίνο του παχέος εντέρου.
«Σώθηκε η αδερφή της ακριβώς γιατί διαγνώστηκε εκείνη και έτσι αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα στην οικογένεια. Θέλω να το πω σε όλους τους τόνους, μην ντρεπόμαστε, μην φοβόμαστε. Στην άκρη ο φόβος, στην άκρη όλα αυτά», πρόσθεσε η κα Αγαπηδάκη.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Στη χώρα μας τα καρδιαγγειακά είναι πρώτη αιτία θανάτου, ευθύνονται για πάνω από το 50% των θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
«Είναι ο σιωπηλός δολοφόνος», ανέφερε η Αναπληρώτρια, εξηγώντας πως «έχουμε εξοικειωθεί να έχουμε τσιμπημένη χοληστερίνη, να έχουμε ενοχλήσεις, αν έχουμε υπέρταση και κάπως έτσι, ξέρετε, ζούμε με τη νόσο, συνηθίζουμε να ζούμε με τις επιπτώσεις της νόσου και δεν σκεφτόμαστε».
Για την κα Αγαπηδάκη αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά προγράμματα. «Έχουμε 1,5 εκατομμύριο αδιάγνωστους ανθρώπους με υπέρταση στη χώρα. Ανθρώπους δηλαδή που έχουν υπέρταση και δεν το γνωρίζουν», εξήγησε.
Παραδέχθηκε όμως ότι δεν υπήρχαν τα εργαλεία. «Εδώ που τα λέμε δεν φταίνε ο πολίτες. Όλοι έχουμε γαλουχηθεί σε ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας, το οποίο δεν έδινε ποτέ σημασία στην υγεία, πάρα μόνο στην αρρώστια. Τι θα κάνουμε αφότου αρρωστήσουμε. Ήρθε η ώρα να πάμε να καλύψουμε αυτό το τεράστιο κενό και να δώσουμε σημασία στην υγεία. Αν θέλουμε τα επόμενα 10 – 20 χρόνια, το είπε και ο Πρωθυπουργός εξαιρετικά, “το τι θα κάνουμε στο μέλλον, το πως θα ζήσουμε τα γεράματά μας χτίζεται τώρα, σήμερα”», τόνισε.
Η δράση θα έχει τρεις άξονες:
- παχυσαρκία παίδων και ενηλίκων, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς συνδέεται με τα καρδιαγγειακά.
- μεταβολικό σύνδρομο, Έγκαιρη διάγνωση καθώς σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
- υπέρταση, να διαγνωστούν όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ώστε να γνωρίζουν αν κινδυνεύουν από κάποιας μορφής στεφανιαίας νόσου.
Καρκίνος του δέρματος και καρκίνος του πνεύμονα:
Το δεύτερο εξάμηνο του έτος δρομολογείται και ο καρκίνος του δέρματος και του πνεύμονα.
Ειδικά για τον καρκίνο του δέρματος η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε σε γεωργούς, αλιείς και κτηνοτρόφους, «που δεν έχουν συνηθίσει να παίρνουν μέτρα προστασίας. Πάμε εκεί να κάνουμε ένα πρόγραμμα έγκαιρης πρόληψης – παρέμβασης για να έχουμε πρόληψη κάποια αλλοίωσης στο δέρμα που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος και βέβαια πολύ μεγάλη αιτία θανάτου στη χώρα, πολύ σοβαρή, ο καρκίνος του πνεύμονα».
Η εξέταση αναμένεται να είναι αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας για άτομα υψηλού κινδύνου.