Το Σχέδιο Κανονισμού του 2018, γνωστό και ως «Irish Public Health (Alcohol) Act» της Ιρλανδίας, είναι το πρώτο που αντιμετωπίζει το αλκοόλ ως ζήτημα δημόσιας υγείας.
Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση «προειδοποιητικών» ετικετών στα αλκοολούχα προϊόντα, που θα αναφέρονται στις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία των καταναλωτών.
Η δράση μοιάζει με αυτή που εφαρμόζεται στα προϊόντα καπνού-όπου υπάρχου αντίστοιχες ετικέτες που προειδοποιούν τον καταναλωτή για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό τόσο στον ίδιο όσο και τον συνάνθρωπό του.
Τι θα γράφουν οι ετικέτες που αναμένεται να τοποθετηθούν στα αλκοολούχα προϊόντα
Εάν το προσχέδιο τεθεί σε ισχύ, οι ετικέτες αλκοόλ θα περιέχουν τρεις προειδοποιήσεις για την υγεία:
1. Μια γενική προειδοποίηση- με ενημερωτικό χαρακτήρα- για τον κίνδυνο της κατανάλωσης αλκοόλ
2. Μια προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στις εγκύους, και
3. Την ενημέρωση του καταναλωτή για την άμεση σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο.
Διαβάστε ακόμη=> Αλκοόλ: 3 απλοί τρόποι για να μην μεθύσετε, μεταξύ αυτών είναι «να φάτε αυγά πριν βγείτε»
Εκτός από την επισήμανση των επιπτώσεων της κατανάλωσης αλκοόλ, ο Ιρλανδικός Νόμος για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων, από τη διαφήμιση έως την διοχέτευση των αλκοολούχων προϊόντων σε καταστήματα λιανικής πώλησης.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη και για τους οικονομικούς μηχανισμούς όπως π.χ. η ελάχιστη τιμολόγηση που θα καθορίζει μια κατώτατη τιμή της πώλησης ενός αλκοολούχου προϊόντος στην αγορά.
Αντιδράσεις για το Σχέδιο Κανονισμού της Ιρλανδίας
Οποιαδήποτε εθνική προσπάθεια για καθιέρωση της τοποθέτησης των προειδοποιητικών ετικετών στα αλκοολούχα προϊόντα αποδοκιμάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα μπορούσε να κατακερματίσει την ενιαία αγορά δημιουργώντας διαφορετικά πρότυπα και απαιτήσεις μάρκετινγκ για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Για το λόγο αυτό, η πρόταση για την τοποθέτηση των εν λόγω ετικετών περιορίζεται την Εθνική εφαρμογή του μέτρου και όχι την εφαρμογή του καθολικά στις χώρες της στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα απαιτούσε μια ειδική διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της Οδηγίας για τη Διαφάνεια της Ενιαίας Αγοράς (SMTD) και του κανονισμού της ΕΕ του 2011 για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα τρόφιμα.
ΠΗΓΗ: euractiv.com
Διαβάστε επίσης=> Αλκοόλ: Πώς σχετίζεται με τον καρκίνο του παγκρέατος - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο