Η τροπολογία
Όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο, στο πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί σε όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τα στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του ΝΙΜΤΣ) και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ.), στα κέντρα υγείας, στα αγροτικά ιατρεία, Ωνάσειο Καρδιοχεφουργικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δια Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) καταβάλλεται για 2021 έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση προς ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού.
Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα χορηγείται ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τον Ιανουαρίου του 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και καταβάλλεται μετη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2021.
Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο το παραπάνω, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα μισθοδοσίας του δικαιούχου.
Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ'όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα του επιδόματος.
Στους 3 μήνες η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης
Σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό νόσησης, προβλέπεται η μείωση της διάρκειας ισχύος τους από τους έξι στους 3 μήνες. Υπευνθυμίζεται ότι μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες υπογραμμίστηκε χθες 8/12 οτι θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.
Εξαιρούνται όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό ή έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 90 ημερών, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό από κορονοϊό ή στη νόσηση ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.
Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξής «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».