Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ, το οποίο έχει ζητηθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Οι ελλείψεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την ποιότητα και τη συνέχεια της περίθαλψης των ασθενών και μπορούν επίσης να έχουν οικονομικές συνέπειες. Αν και έχουν δρομολογηθεί αρκετές δράσεις τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε επίπεδο ΕΕ, η πανδημία COVID-19 έχει επισημάνει περαιτέρω το ζήτημα της διαθεσιμότητας φαρμάκων και τις ευπάθειες των αλυσίδων εφοδιασμού.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα παρέχει μια επισκόπηση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και μια ανάλυση των βασικών αιτιών τους. Η Επιτροπή στοχεύει να υποβάλει νομοθετική πρόταση στα τέλη του 2022, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
H ανάλυση δεδομένων αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον συνολικό αριθμό των αναφερόμενων ελλείψεων ανάμεσα σε χώρες. Για παράδειγμα στην Ολλανδία αναφέρθηκαν 14.989 ελλείψεις ενώ στην Ελλάδα μόλις 108. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο δείκτης επηρεάζεται σημαντικά από το πότε ξεκίνησε η καταγραφή. Για παράδειγμα, τα δεδομένα για την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Ισπανία πάνε πίσω στο 2007. Αντίθετα, η συλλογή δεδομένων στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2019. Επομένως, οι συγκρίσεις από χώρα σε χώρα για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι δύσκολες.
Οι ελλείψεις φαρμάκων για το 2019 ανά χώρα
Όσον αφορά αποκλειστικά το έτος 2019, η Πορτογαλία και η Ολλανδία ανέφερε τις περισσότερες ελλείψεις από κάθε άλλη χώρα. Αυτές αφορούσαν πάνω από 1.600 διαφορετικά φάρμακα. Αντιθέτως, η Κροατία, η Αυστρία, η Ισλανίδα και η Ελλάδα ανέφεραν εκείνη τη χρονιά λιγότερες από 100 ελλείψεις που αφορούσαν 60 η λίγοτερα διαφορετικά φάρμακα.
Η πιο διαδεδομένο περίπτωση έλλειψης φαρμάκου ήταν του Celebrex, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμωνόδες, το οποίο δεν είχαν 14 χώρες σε διάφορες περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι οι ελλείεις τείνουν να είναι περιορισμένες σε μία ή λίγες χώρες για οποιδήποτε χρονικό διάστημα
Επομένως, ακόμα και για ελλείψεις που είναι εξαιρετικά τοπικές, μπορεί να υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα (προβλήματα παραγωγής), που επηρεάζουν τα παγκόσμια επίπεδα προμήθειας. Το μέγεθος που αυτά τα ζητήματα μεταφράζονται σε ελλείψεις διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Οι κορυφαίες 5 ελλείψεις ανά θεραπευτικό τομέα
- Κεντρικό νευρικό σύστημα: Αναλγητικά
- Καρδιαγγειακό σύστημα: Αντιυπερτασικά φάρμακα.
- Γενικά αντιμολυσματικα: Συστηματικά αντιβακτηριακά
- Ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα: Αντιόξινα
- Αντινεοπλασματικά φάρμακα: Κυτταροστατικά
Οι κορυφαίες 5 ελλείψεις ανά είδος
- Ταμπλέτες: 45%
- Ενέσιμα: 23%
- Κάπσουλες: 9%
- Τοπικά: 8%
- Υγρό διά του στόματος φάρμακο: 7%