Ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και μαζί του θα είναι και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και μαζί του θα είναι και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Είναι η Αττική η επόμενη «γκρίζα» περιφέρεια; Τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων δείχνουν πως η Αττική βρίσκεται σε μια πορεία που οδηγεί στο lockdown.
Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες είναι πλέον σε ένα ολικό lockdown, που ελάχιστες διαφορές έχει σε σχέση με αυτό του πρώτου κύματος. Η απόφαση της Κυβέρνησης ήταν μάλλον αναπόφευκτη μετά την ξέφρενη πορεία του κορονοϊού. Για αυτό και πλέον αρκετοί αναρωτιούνται αν η Περιφέρεια Αττικής, η οποία εδώ και καιρό παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, θα είναι η επόμενη στη λίστα με τις περιοχές στο γκρίζο επίπεδο συναγερμού.
Ενδεικτικό είναι ότι η Αττική μετράει 2.857 κρούσματα από τη Δευτέρα 26/10 μέχρι και χθες 2/11. Αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλη την Έλλαδα για το ίδιο διάστημα έχουν εντοπιστεί 11.308 περιστατικά, τότε αντιλαμβάνεται ότι το ποσοστό κρουσμάτων που αναλογεί για την Αττική φτάνει το 25%. Αν τους αριθμούς αυτούς τους εξετάσουμε σε βάθος 14 ημερών, το διάστημα δηλαδή που λαμβάνεται υπόψη για τα ενεργά κρούσματα, τότε μιλάμε για 4.473 κρούσματα στην Αττική, όταν πανελλαδικά ο αριθμός ανέρχεται σε 16.288. Δηλαδή, τα κρούσματα της Αττικής αντιστοιχούν στο 27,4% του συνόλου της χώρας!
Στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας η Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξεπεράσει την Αττική με 3.072 κρούσματα και ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 27% των συνολικών περιστατικών. Αλλά στο επίπεδο 14ημερού, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται λίγο πίσω από την Αττική, με 4.161 κρούσματα και ποσοστό επί συνόλου 25.5%. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειώσουμε πως το επιδημιολογικό φορτίο θεωρείται πολύ πιο αυξημένο στη Θεσσαλονίκη, αφού οι παραπάνω αριθμοί αντιστοιχούν σε αρκετά μικρότερο πληθυσμό σε σχέση με την Αττική.
Η 21η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, που αφορά όμως μόνο το διάστημα 22 έως 28 Οκτωβρίου, αναφέρεται στην 28/10 ημέρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έφθασε τα 1.547. Εξ αυτών το 27,1% αφορούσε στην Αττική, 24,8% την Θεσσαλονίκη. Το πρώτο μισό του Οκτωβρίου ποσοστό πάνω από το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων καταγραφόταν στην Αττική, όπου μάλιστα η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανήλθε σε 58%.
Από την έναρξη του δεύτερου κύματος, το σύστημα υγείας της Αττικής δέχθηκε και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Νοσοκομεία και ιδίως «η Σωτηρία» και «ο Ευαγγελισμός» νοσηλεύουν σταθερά τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19, αν και η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να επιδιώκει να πάρει και αυτή την αρνητική πρωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από σύνολο νοσηλευομένων που ξεπερνούσαν αργά το βράδυ τους 1.400 σε όλη τη χώρα, περίπου 180 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ εκ των οποίων πάνω από τους μισούς, οι 94 για την ακρίβεια, νοσηλεύονταν σε κλίνες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Αττικής. Περίπου 150 είναι συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Στοιχεία που έγιναν γνωστά χθες το απόγευμα αναφέρουν πως στη Θεσσαλονίκη από τις 85 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 οι 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%). Στο σύνολο της χώρας από τις 312 κλίνες ΜΕΘ COVID οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).
Αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων στο ίδιο διάστημα πρέπει να προβληματίσει. Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός με 153 άτομα σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Ο μέσος όρος διασωληνωμένων δηλαδή, για το συγκεκριμένο διάστημα φτάνει τους 107.
Αναφορικά με τους θανάτους στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες 122 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό 19% επί των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας.