Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα ερασιτεχνικά σωματεία που αναγκάζονται να σταματήσουν τη λειτουργία τους για ένα μήνα μετά τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο (31/10) για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊό.
Ειδικότερα, η Super League, η Basket League και οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ είναι οι μόνες αθλητικές συναντήσεις που επιτρέπεται να διεξάγονται στις περιοχές της επικράτειας που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (μεταξύ αυτών και η Αττική), όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
Το News4Health βρέθηκε στη χθεσινή (3/11) ενημέρωση για τον κορονοϊό και ρώτησε τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για ποιο λόγο κάποιες αθλητικές δραστηριότητες γίνονται και κάποιες άλλες όχι.
Ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε αρχικά ότι τα κριτήρια είναι απόλυτα επιδημιολογικά με βάση τις προτάσεις των επιδημιολόγων και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση στοχοποίησης κάποιου κλάδου
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν στοχοποιούμε καμία κατηγορία επαγγελματιών ή ανθρώπων ή κλάδων. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και να προασπίσουμε το Σύστημα Υγείας γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο είναι η ανθρώπινη ζωή. Και επειδή σέβομαι και αισθάνομαι ότι έχω υπηρετήσει και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην πορεία μου αυτή, σε κάθε περίπτωση όμως ότι δεν μπορεί να ακούγεται ότι τελειώνει για πάντα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και διαλύεται η νεολαία μας επειδή για ένα μήνα θα χρειαστεί ο καθένας μας προφανώς να κάνει υπομονή, προφανώς να θυσιάσει το απόλυτο δικαίωμά του στην άθληση, στην ψυχαγωγία. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και για να μην θρηνήσουμε θύματα, για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις οι οποίες τις ζήσαμε σε πάρα πολλές χώρες με εκατόμβες νεκρών πρέπει να πάρουμε αμέσως αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Τι χρειάζεται για την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα στον Νοέμβρη
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε, πάντως, πως η Πολιτεία είναι ανοιχτή στις όποιες προτάσεις αρκεί να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία.
Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν είναι αρκετή η διενέργεια rapid test από τα ερασιτεχνικά σωματεία για να επιτραπεί ο αθλητισμός σε αυτό το επίπεδο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί ο μοριακός έλεγχος. Θυμίζουμε ότι τα rapid test είναι πιο φθηνα αλλά λιγότερο ακριβή στη διάγνωσή τους σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τον μοριακό έλεγχο.
«Εμείς είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση. Στη Super League 1 εφαρμόζονται κάποια πρωτόκολλα τα οποία είναι ευρωπαϊκά, με testing μοριακού ελέγχου κάθε εβδομάδα σε όλους τους αθλητές και όλους τους συνοδούς. Ανοιχτοί είμαστε και στη Super League 2 και στις εθνικές κατηγορίες και του χάντμπολ και του βόλεϊ και όλων των υπολοίπων αλλά χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είμαστε εδώ για να μας υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία όμως θα πρέπει να ακολουθούν ακριβώς τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και στην περίπτωση της Super League 1. Όχι με διάφορα rapid test επειδή είναι φτηνά αλλά με μοριακό έλεγχο. Είμαστε έτοιμοι και ανοιχτοί σε αυτή τη συζήτηση διότι όπως είπα από την πρώτη στιγμή τα μέτρα είναι δυναμικά, τα αντανακλαστικά μας είναι άμεσα διότι αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στα πραγματικά δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά .