Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αν κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό, χρειάζεται να κάνει μόνο 1 δόση κορονοϊού 6 μήνες μετά τη λοίμωξη. Αυτή η οδηγία έχει προκαλέσει δυσκολίες σε πολλά άτομα που προσπαθούν να εκδώσουν «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19».
Θυμίζουμε, ότι το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» (green pass) χρησιμοποιείταιι τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.
Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα έκδοσης του «green pass» δεν αναγνωρίζει ως πλήρως εμβολιασμένους άτομα που νόσησαν και εμβολίαστηκαν με 1 δόση. Έτσι, αυτά τα άτομα δεν μπορούν να τυπώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι μετακινήσεις τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το θέμα, προκειμένου να δώσει σύντομα λύση στα άτομα που δεν μπορούν να εκδώσουν «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19».
Πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19;
Το πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν νοσήσει από Covid – 19.