Ο Γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νικόλαος Μπάτζιος αναφέρει πως «το πρόβλημα» εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός πως επειδή πολλά φάρμακα αυτή την στιγμή βρίσκονται σε έλλειψη «υποχρεώνεται ο ασθενής με την συνταγή που έχει να πηγαίνει στο πρώτο φαρμακείο απ’ όπου θα του δώσει τα δύο από τα τέσσερα φάρμακα (καθώς τα υπόλοιπα βρίσκονται σε έλλειψη), με αποτέλεσμα η συνταγή αυτή να εκτελείτε μερικώς (χωρις να έχει πάρει όλα τα φάρμακα που του αναλογούν)».
Αυτό έχει ως συνέπεια, «ο άρρωστος να πρέπει να πάει- στην κατάσταση του- και να ψάξει τα υπόλοιπα φάρμακα που δεν πήρε, σε άλλο φαρμακείο, πληρώνοντας ο ίδιος τα υπόλοιπα σκευάσματα χωρίς την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάτζιος προσθέτοντας πως αυτο συμβαίνει γιατί «ο ασθενής δεν έχει συνταγή καθώς την πρώτη την έχει ήδη κρατήσει ο πρώτος φαρμακοποιός».
Η πρόταση της ΗΔΙΚΑ «δεν είναι λειτουργική»
Όσον αφορά την πρόταση της ΗΔΙΚΑ, να συνταγογραφούνται τα φάρμακα από τους γιατρούς σε ξεχωριστές συνταγές, ώστε να εκτελούνται σε διαφορετικά φαρμακεία, ο γενικός γραματέας του Συλλόγου κ. Μπάτζιος εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του είπε πως αυτή η πρόταση «δεν είναι λειτουργική» καθώς όπως τόνισε ο ίδιος κάτι τέτοιο «είναι δύσκολο και για τον γιατρό και για τον ασθενή».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάτζιος στο News4health αυτό το σύστημα δεν μπορεί «να τελεσφορήσει» καθώς «ένας γιατρός που θέλει να συνταγογραφήσει για παράδειγμα 8 φάρμακα, δεν μπορεί να γράψει 8 διαφορετικές συνταγές».
Την ίδια στιγμή ούτε για τον ασθενή είναι λειτουργικό καθώς «δεν μπορεί ο ασθενής στην κατάσταση του να γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εκτελεί τις συνταγές έχοντας πόσα χαρτιά στο χέρι».
Η πρόταση του ΙΣΘ
Αυτό που προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. Μπάτζιος είναι:
«Να μπορεί να εκτελείται μερικώς η συνταγή του ασθενή και η υπόλοιπη να μπορεί να εκτελεστεί στο επόμενο φαρμακείο».
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας με αφορμή την πρόταση της ΗΔΙΚΑ, προτείνει «έναν πιο απλό τρόπο», για παράδειγμα «να ανοίξει την διεργασία της η ΗΔΙΚΑ και να μπορεί να πηγαίνει ο άρρωστος σε ένα φαρμακείο και να εκτελεί μερικώς την συνταγή του και μέσω του barcode της συνταγής να μπορεί να πάει σε ένα άλλο φαρμακείο και να εκτελεί και την υπόλοιπη συνταγή παίρνοντας τα φάρμακα με τη συμμετοχή που του αναλογεί».
Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον υπουργό Υγείας:
«Προς Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο θέμα που θίξαμε με το έγγραφό μας με αρ. 118/Γ στις 9/1/2023. Λάβαμε την απάντηση της ΗΔΙΚΑ με αρ. πρωτ. 243/11-01-2023 για την οποία έχουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Η «προφανής λύση» όπως διατυπώνεται στο έγγραφο της HΔΙΚΑ προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών με διακριτή συνταγογράφηση του σκευάσματος που είναι σε έλλειψη με διαφορετική συνταγή, δεν εξυπηρετεί ούτε τον γιατρό ούτε τον ασθενή.
Δεν εξυπηρετεί τον γιατρό διότι δεν είναι δυνατόν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει τις ελλείψεις της αγοράς και αφετέρου να επιβαρύνεται με αύξηση της γραφειοκρατείας και σπατάλη πολυτίμου χρόνου για έκδοση διαφορετικών συνταγών.
Δεν εξυπηρετεί ούτε τον ασθενή, καθώς όπως γνωρίζετε, ο ασθενής θα πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον κόστος που προέρχεται από την αποζημίωση 1 ευρώ ανά εκδοθείσα συνταγή.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το αίτημά μας για δυνατότητα από τους ασθενείς να εκτελούν την ίδια συνταγή σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος είναι μονόδρομος. Η προτεινόμενη αλλαγή απαιτεί διαφοροποίηση του τρόπου αποζημίωσης των συνταγών από την ΗΔΙΚΑ, αλλά είμαστε βέβαιοι πως αυτή η αλλαγή δεν αποτελεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς αλλά και τη δημόσια υγεία διαχρονικά».