Η ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών τοποθετείται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της σχέσης του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους τους, όπως διαφάνηκε και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού.
Το θέμα έθιξε και ο ίδιος ο Υπουργός Υγεία, Θ. Πλεύρης κατά την εναρκτήρια ομιλία του. Όπως ανέφερε η εισαγωγή και μόνο ποιοτικών κριτηρίων για αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους οδήγησε σε βελτίωση 10% των μηχανημάτων που λειτουργούν στην αγορά, με την έκδοση και μόνο της σχετικής υπουργικής απόφασης. Προανήγγειλε, δε, την έκδοση ΥΑ με ποιοτικά κριτήρια για ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.
Τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνέχεια ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, Θεόδωρος Πασχάλης έδειξαν το σημαντικό βαθμό εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού αλλά και τα ανησυχητικά ευρήματα, που προέκυψαν από τον έλεγχο.
Εκσυγχρονισμός
Αναφερόμενος στην εισαγωγή των κριτηρίων ποιότητας αξονικών και μαγνητικών τομογράφων ο κ. Πασχάλης σημείωσε ότι υπάρχουν «625 εγκεκριμένα συστήματα μόνο στον ιδιωτικό τομέα, παρατηρήθηκε σημαντική αναβάθμιση. Από το σύνολο των 336 αξονικών το 2021 μόνο το 8% ήταν κάτω των 5 ετών και σήμερα είναι το 48%. Αυτό σημαίνει και καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Επίσης και στους 289 εγκεκριμένους μαγνητικούς τομογράφους, το 2021 οι 2 στους 3 ήταν ηλικίας άνω των 16 ετών, δηλαδή συστήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραγκωνιστεί. Σήμερα το 46% των μαγνητικών είναι κάτω των 5 ετών».
Διαβάστε επίσης ⇒ Θ. Πλεύρης: Έρχονται Υπουργικές Αποφάσεις για την αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης – Τα πρώτα αποτελέσματα σε αξονικούς και μαγνητικούς
Τα ευρήματα του ελέγχου
Ανησυχητικά για την ποιότητα των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνταν σε διαγνωστικά κέντρα στη χώρα ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πασχάλης από τα αποτελέσματα του ελέγχου.
«Είχαμε σε λειτουργία συστήματα τα οποία είχαν ανακυκλωθεί στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να φανταστώ ιδιώτη πάροχο που θα έπαιρνε από τα σκουπίδια ένα σύστημα και θα έβαζε μέσα έναν ασθενή, επειδή είχε ένα καλό χαρακτηριστικό, όπως πχ ένας αξονικός 64 τομών», αποκάλυψε και συμπλήρωσε πως «τα συγκεκριμένα συστήματα δεν είναι σήμερα εγκεκριμένα στη βάση δεδομένων του ΕΟΠΥΥ, έχουν τεθεί εκτός».
«Επίσης βρήκαμε συστήματα τα οποία προέκυψαν από μίξη άλλων συστημάτων (κανιβαλισμένα) κυρίως μαγνητικοί, όπως και συστήματα με παραποιημένα λογισμικά που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας».
Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά περαιτέρω στη διασύνδεση ποιότητας και αποτελεσματικότητας παροχών και με βάση αυτή τη σχέση θα προσδιορίζεται και το rebate.
Αυστηρά κριτήρια αποζημίωσης εφαρμόστηκαν για τα εργαστήρια που εκτελούν τις εξετάσεις πολυγονιδιακών βιοδεικτών και BRCA, καθώς και στις εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, από 1/1/2023.
Πέραν των ποιοτικών κριτηρίων που θα εισαχθούν για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά, ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει ποιοτικούς δείκτες για διαβητολογικό αναλώσιμο υλικό.