Μια λίστα με τις κατηγορίες φαρμάκων που «οδήγησαν» τις προσπάθειες για περιορισμό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της εξασφάλισης επιπλέον εκπτώσεων στο πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, παρουσίασε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο Β. Κουράφαλος, φαρμακοποιός, προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης και Αξιοποίησης Ελέγχων στον ΕΟΠΥΥ και μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
Πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας είχε αναφερθεί σε εξοικονόμηση για τον ΕΟΠΥΥ 350 εκατ. ευρώ από την ένταξη σκευασμάτων σε κλειστούς προϋπολογισμούς. «Υπολογίστε, δε, ότι σ’αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται και οι νομοθετημένες εκπτώσεις, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», είχε προσθέσει.
Όπως εξήγησε περαιτέρω, από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Κουράφαλος, οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε όφελος 348 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, με συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων να οδηγούν την εξοικονόμηση. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης μέσα στο 2022 κατάφερε να εντάξει φάρμακα αξίας 755 εκατ. ευρώ σε κλειστούς προϋπολογισμούς.
Συνολικά το 2022 υπεγράφησαν 296 συμφωνίες για κλειστούς προϋπολογισμούς διαφόρων κατηγοριών και φαρμάκων, από 94 το 2021 και 71 το 2020. Έτσι, το ποσοστό των κλειστών προϋπολογισμών στον ΕΟΠΥΥ έφθασε να αποτελεί το 36,17%, του συνολικού προϋπολογισμού για το φάρμακο.
Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν πρόκειται για ουσιαστικές εκπτώσεις ή εξοικονομήσεις, αλλά για μετατροπή του clawback σε επιπλέον rebate, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες χρόνος από την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Οι κατηγορίες φαρμάκων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουράφαλος η συμφωνία για τα σκευάσματα βιταμίνης D και σιδήρου είναι εκείνη που οδήγησε στη μεγαλύτερη έκπτωση στα 65,5 εκατ. ευρώ, με τα ογκολογικά-αιματολογικά φάρμακα να ακολουθούν με 51 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα,
- Από τα σκευάσματα βιταμίνης D και Σιδήρου όφελος 65,5 εκατ. ευρώ
- Από τα ογκολογικά-αιματολογικά φάρμακα όφελος 51 εκατ. ευρώ
- Από τα αντιθρομβωτικά φάρμακα όφελος 30 εκατ. ευρώ
- Από τα ογκολογικά-αιματολογικά αντιθρομβωτικά φάρμακα όφελος 23 εκατ. ευρώ
- Από τα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση όφελος 9,8 εκατ. ευρώ
- Από τα φάρμακα για το άσθμα όφελος τα 8 εκατ. ευρώ
- Από νέες εμπιστευτικές συμφωνίες διαφόρων κατηγοριών φαρμάκων συνολικό όφελος 50 εκατ. ευρώ
Αξίζει να αναφέρουμε πως μόνο το τελευταίο τρίμηνο, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει 13 σκευάσματα στην τελική φάση, μια κατηγορία είναι σε εκκρεμότητα, ενώ 7 σκευάσματα είναι σε αναμονή έναρξης διαπραγμάτευσης. Στα 211 είναι τα σκευάσματα και 9 οι κατηγορίες, που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 28 φορές, ενώ έχει πραγματοποιήσει 480 συναντήσεις.