Ειδικότερα, ο Σύλλογος θεωρεί ότι αυτή η τροπολογία «κατεδαφίζει» τα πτυχία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, τα «οποία και εξισώνει με τους τίτλους που χορηγούν τα κολέγια».
Οι Εργοθεραπευτές αντιδρούν διότι τα Κολέγια δεν αξιολογούνται από την Α.ΔΙ.Π., την ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών.
«Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει αν αναπτύσσουν ερευνητικό έργο, αν παρέχουν κλινική εκπαίδευση καθώς και τα ακαδημαϊκά προσόντα των διδασκόντων σε αυτά. Γιατί μια γραφειοκρατική αναγνώριση προγραμμάτων σπουδών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί μέτρο πιστοποίησης σωστής εκπαιδευτικής πρακτικής» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς «απόφοιτοι τέτοιων Εκπαιδευτικών Κέντρων εξισώνονται με τα μέλη του, για το είδος και την επάρκεια παροχής υπηρεσιών σε χώρους όπως Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Απεξάρτησης, Ψυχιατρικές Κλινικές και Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, όπου συμπολίτες μας όλων των ηλικιών εμπιστεύονται την αποκατάσταση της υγείας τους. Και όλο αυτό συμβαίνει σε μια δύσκολη συγκυρία για το χώρο της υγείας, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού».
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών – ΝΠΔΔ, κάλεσε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση της τροπολογίας και να ξεκινήσει «ειλικρινή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς».