Ένα πρώτο βήμα προς την έγκριση μιας φαρμακευτικής στρατηγικής για την Ευρώπη, πραγματοποίησε η Κομισιόν, δημοσιεύοντας ένα χάρτη πορείας και καλώντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά.
Απώτερος στόχος της φαρμακευτικής στρατηγικής για την Ευρώπη, η οποία αναμένεται να εγκριθεί ως το τέλος του έτους, είναι να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ασφαλή φάρμακα σε προσιτές τιμές και να στηρίξει την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία ώστε να συνεχίσει να καινοτομεί και να πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ως το τέλος του έτους, θα παρουσιάσω μια φιλόδοξη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, η οποία θα εξασφαλίζει προσιτές τιμές, βιωσιμότητα και ασφάλεια εφοδιασμού. Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι πρέπει να διαθέτουμε ένα σύστημα ανθεκτικό στις κρίσεις και τα μέσα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών και των νοσοκομείων μας σε βασικά φάρμακα υπό όλες τις περιστάσεις», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος αρμόδια για την Yγεία και την Aσφάλεια των Tροφίμων.
Οι πολίτες, οι εμπειρογνώμονες και τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν έως τις 7 Ιουλίου 2020, τις παρατηρήσεις τους στον χάρτη πορείας μέσω της διαδικτυακής πύλης για τη βελτίωση της νομοθεσίας και να συμβουλεύονται τον ειδικό ιστότοπο για περαιτέρω πληροφορίες και ενημέρωση. Μετά τον παρόντα χάρτη πορείας θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
Η στρατηγική επιδιώκει να εξετάσει νομοθετικές και μη νομοθετικές δράσεις για την επίτευξη 4 συγκεκριμένων στόχων:
- Πρώτον, να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη λαμβάβουν νέα φάρμακα κα θεραπείες στις χώρες τους γρήγορα και ανεξάρτητα των συνθήκων, καθώς και ότι θα υπάρχουν λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων.
- Δεύτερον, τα φάρμακα να είναι προσιτά και να ενισχυθεί η καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής των ιατρικώ εξόδων.
- Τρίτον, να αξιοποιηθεί η ψηφιοποίηση και να διασφαλιστεί ότι η καινοτομία και η αναδυόμενη επιστήμη και τεχνολογία εξυπηρετεί τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών και παράλληλα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
- Τέλευταίο, να μειωθεί η άμεση εξάρτηση σε πρώτες ύλες από χώρες εκτός Ε.Ε. και να επηρεάσει άλλες χώρες να εναρμονίσουν τα διεθνή στάνταρ ποιότητας και ασφάλειας των φαρμάκων, βοηθώντας τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες να ανταγωνιστούν σε παγκόσμια επίπεδο σε ισότιμη βάση.