Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα είναι τα νέα πρόσωπα στο Υπουργείο Υγείας, καθώς ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει την ηγεσία της Αριστοτέλους. Ο πρώτος θα αναλάβει ως Υπουργός Υγείας και η δεύτερη καθήκοντα Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας.
Αυτές οι αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράστηκε από τον Τομεάρχη Υγείας της, Ανδρέα Ξανθό.
Όπως δηλώνει, η ριζική κυβερνητική αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υποδηλώνει δύο πράγματα:
1. Τη συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, για να μείνει ο ίδιος στο «απυρόβλητο» και
2. Την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει, στην αιχμή της πανδημίας, σε μια σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό.
«Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας πιστοποιεί ότι, στο εξής, η Ακροδεξιά και η πολιτική μισαλλοδοξία θα δίνουν τον τόνο σε ένα ευαίσθητο τομέα που απαιτεί πίστη και αφοσίωση στο Δημόσιο Σύστημα, πολιτικές καθολικής κάλυψης και εξάλειψης των ανισοτήτων και, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, διασφάλιση κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων . Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πλέον προσωπικά την ευθύνη για την πλήρη υπονόμευση και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας στη χώρα» καταλήγει ο κ. Ξανθός.
Πώς δικαιολογεί το Μαξίμου τις επιλογές του
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάντως, οι τοποθετήσεις του κ. Πλεύρη και της κ. Γκάγκα έχουν να κάνουν με την εμπειρία τους στον τομέα της Υγείας,
Ο κ. Πλεύρης θεωρείται ότι γνωρίζει όσο λόγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες , οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας.
Σημαντική είναι η προσθήκη της κας Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ γιατρού που βρέθηκε αυτά τα 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό «προωθητικό» και όχι τιμωρητικό. Αξιοποιεί, δηλαδή, την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά.