Ο Θανάσης Πλεύρης θα διαδεχτεί τον Βασίλη Κικίλια ως Υπουργός Υγείας μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα (31/8) στις 11 το πρωί. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κ. Πλεύρης γνωρίζει καλά τον τομέα της υγείας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, τις συνολικές παρεμβάσεις του, αλλά και την επαγγελματική του εμπειρία.
Μία τέτοια πρωτοβουλία πήρε το 2018 με την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις» μετά από μία πολύ σοβαρή περιπέτεια Υγείας του, δύο χρόνια προηγουμένως.
Κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη
Τον Νοέμβριο του 2016, ο Θάνος Πλεύρης έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν του ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να διασηλωνωθεί, επειδή είχε εκδηλώσει μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη (σηψαιμία λόγω ενδονοσοκομειακής μόλυνσης).
Ο κ, Πλεύρης χρειάστηκε να περάσει οκτώ ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, «σε έναν νεκρό χώρο μεταξύ ζωής και θανάτου» όπως την περιγράφει. Τελικά, αυτή η περιπέτεια υγείας του νυν πια Υπουργού είχε αίσιο τέλος. Ο ίδιος, όμως, δεν ξέχασε τι πέρασε και θέλησε να αναδείξει το σοβαρό θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία
Έτσι, έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες επάνω σε κλινικές δοκιμές και τα δικαιώματα των ασθενών με το πιο πρόσφατο το «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Νομική εκτίμηση, Δικαιώματα ασθενών, Η θέση του ιατρού, Παραδείγματα Νομολογίας». Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη 2018. Παράλληλα, είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία» (ΕΠ.ΛΟΙ.Σ.Υ.).
Αυξημένες οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα
Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η συχνότητα εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι στο 9% όταν στην Ευρώπη ειναι 6%. Οι θάνατοι εκτιμώνται σε 33.000 στην Ευρώπη, με βαρύ μερίδιο να αναλογεί στη χώρα μας.
«Τα βακτήρια ειναι πλεον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και σημειωτέον ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών δεν γίνεται. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά εχει επίπτωση στη δημοσια υγεία, αφου οι λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται ενώ τα νεογνά και οι άνθρωποι άνω των 60 είναι οι δυο ομάδες του πληθυσμου που πλήττονται απο τα ανθεκτικά βακτήρια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Διευθυντής Κλινικής Αγγειακής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Χρήστος Λιάπης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις».