Η πρόοδος στις διαβουλεύσεις, σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επιτρέψουν στην Κομισιόν να συστήσει την επανέναρξη διατλαντικών ταξιδιών για εμβολιασμένα άτομα, αναφέρουν οι NYT.
Η Ελλάδα ήταν πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για δημιουργία πιστοποιητικών που θα επιτρέπουν τα ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ, ειδικά με δεδομένη την γρήγορη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν επίσης εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Αυτό θα επιτρέψει ελεύθερη μετακίνηση και ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βρίσκονται επί εβδομάδες σε προχωρημένες συζητήσεις για την κατάρτιση πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Η προσωρινή λύση αμερικανικού πιστοποιητικού για τα ταξίδια
Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, σημειώνοντας το κριτήριο θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε πρώτη φάση μπορεί να εφαρμοστεί μία απλή λύση για την απρόσκοπτη είσοδο αμερικανών τουριστών στην Ευρώπη. Παραδείγματος χάρη, εφόσον επιδείξουν αμερικανικό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η ευρωπαϊκή χώρα που τους υποδέχεται θα τους χορηγεί και αντίστοιχο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που θα καλύπτει τις μετακινήσεις τους εντός της ΕΕ.
Αυτή η προσωρινή λύση θα μπορούσε μελλοντικά να αντικατασταθεί με αμοιβαία αναγνωρίσιμα πιστοποιητικά, προφθέτει η εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 228 εκατομμύρια δόσεις και το 42,2% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 28,5% του αμερικανικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα οι ΗΠΑ μπορούν να πετύχουν «τεράστια πρόοδο» στην προσπάθειά τους να εμβολιάσουν το 70% των ενηλίκων έως τα μέσα Ιουνίου, πετυχαίνοντας έτσι την αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης.