Το νέο Πλαίσιο που ξεκίνησε ενόψει της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και συνιστά σε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τους τρεις πυλώνες της προαγωγής της υγείας για την έγκαιρη διάγνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την ολοκληρωμένη διαχείριση του καρκίνου του μαστού για την επίτευξη των στόχων.
Υπάρχουν περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που εμφανίζονται κάθε χρόνο, γεγονός που τον καθιστά τον πιο συχνό καρκίνο μεταξύ των ενηλίκων.
Στο 95% των χωρών, ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη ή η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων γυναικών από καρκίνο.
Ωστόσο, η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού είναι ευρέως άνιση μεταξύ και εντός των χωρών.
Σχεδόν το 80% των θανάτων από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
«Οι χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας είναι λιγότερο ικανές να διαχειριστούν το αυξανόμενο βάρος του καρκίνου του μαστού. Θέτει μια τεράστια πίεση σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες, συστήματα υγείας και οικονομίες, επομένως πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα υπουργεία υγείας και τις κυβερνήσεις παντού.
»Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και τη διάσωση ζωών. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει περισσότερες από 70 χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να ανιχνεύσουν νωρίτερα τον καρκίνο του μαστού, να τον διαγνώσουν πιο γρήγορα, να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα και να δώσουν σε όλους με καρκίνο του μαστού την ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς καρκίνο», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Ο καρκίνος στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, αφήνει καταστροφικές επιπτώσεις για την επόμενη γενιά.
Μια μελέτη του 2020 από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο υποδηλώνει ότι με περίπου 4,4 εκατομμύρια γυναίκες να πεθαίνουν από καρκίνο το 2020, σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά από καρκίνο, εκ των οποίων το 25% οφειλόταν σε καρκίνο του μαστού.
Τα παιδιά που χάνουν τις μητέρες τους από καρκίνο βιώνουν μειονεκτήματα υγείας και εκπαίδευσης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προκαλώντας γενετική, χρόνια κοινωνική αναστάτωση και οικονομική βλάβη σε πολλές περιπτώσεις.
«Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτό το πλαίσιο εμπλέκεται και ενσωματώνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο θα υποστηρίξει την προαγωγή της υγείας, αλλά και θα ενδυναμώσει τις γυναίκες να αναζητούν και να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους», λέει ο Δρ Bente Mikkelsen, Διευθυντής του ΠΟΥ για Μη Μεταδοτικές Ασθένειες. «Με αποτελεσματική και βιώσιμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μπορούμε πραγματικά να δούμε μονοπάτι για καθολική κάλυψη υγείας».
Το πρόσφατα δημοσιευμένο πλαίσιο αξιοποιεί αποδεδειγμένες στρατηγικές για το σχεδιασμό συστημάτων υγείας ειδικά για κάθε χώρα, κατάλληλα για τους πόρους για την παροχή φροντίδας για τον καρκίνο του μαστού σε περιβάλλοντα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Περιγράφει τρεις πυλώνες δράσης με συγκεκριμένους βασικούς δείκτες απόδοσης:
- Συνιστάται στις χώρες να επικεντρωθούν σε προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, έτσι ώστε τουλάχιστον το 60% των καρκίνων του μαστού να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται ως ασθένεια πρώιμου σταδίου.
- Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού εντός 60 ημερών από την αρχική εμφάνιση μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα του καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει εντός τριών μηνών από την πρώτη παρουσίαση.
- Διαχείριση του καρκίνου του μαστού έτσι ώστε τουλάχιστον το 80% των ασθενών να ολοκληρώσουν τη συνιστώμενη θεραπεία.
Η επιτάχυνση της εφαρμογής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τον Καρκίνο του Μαστού του ΠΟΥ έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει όχι μόνο εκατομμύρια θανάτους γυναικών από καρκίνο που μπορούν να αποφευχθούν, αλλά και τις σχετικές, μεταξύ των γενεών, συνέπειες αυτών των θανάτων.
Το 2017, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε το ψήφισμα για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης.
Από το 2018, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες στον γυναικείο και παιδικό καρκίνο, ζητώντας επίσης την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τον διπλασιασμό της επιβίωσης από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
Συνολικά, αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να αναστρέψουν τη βλάβη των γενεών από τους καρκίνους και να σώσουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις, τους αναπτυξιακούς εταίρους, τις βιομηχανίες και τους ιδιώτες να συμμετάσχουν για να καλύψουν το χάσμα φροντίδας και να τερματίσουν τις βλάβες των γενεών του καρκίνου.