Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε την Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδη, για τη σημαντική πρωτοβουλία της. Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: “Όλα τα κράτη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές εμβόλιο. Εμβόλιο για λίγους, δεν είναι εμβόλιο. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια λέξη, είναι μια αξία που πρέπει να διέπει όλα τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης”.
Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη, η Επίτροπος Υγείας συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Κικίλια, για ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλα τα κράτη-μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια που παρασκευάζονται αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 70 και κάποια από αυτά φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικά. Ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σ.Τσιόδρας, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας στο πρώτο εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και τόνισε ότι οι επιστήμονες παρατηρούν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και στον άνθρωπο.
Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στους πιθήκους σύμφωνα με έρευνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Τσιόδρας: Το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στα ποντίκια και τους πιθήκους
Όπως είπε ο Σ.Τσιόδρας: “Είναι η 1η αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι ασθενείς απομόνωσαν ιό, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα όπως ποντίκια και πιθήκους τα οποία πρώτα εμβολίασαν με 2 διαφορετικές δόσεις και μετά μόλυναν με διαφορετικά είδη κορoνοϊών.
Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους.
Όπως είχε αναφέρει το news4health.gr ένα από τα εμβόλια που δοκιμάστηκε στα ζώα με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα ήταν και αυτό της Sinovac. O Σ .Τσιόδρας αναφέρεται λογικά σε αυτή την έρευνα, η οποία αναδημοσιεύτηκε χθες 6/5 στο Science με ορισμένες νέες σημαντικές λεπτομέρειες. Μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ. Σημειώνεται ότι εξαρχής οι δοκιμές στα ζώα πήγαν καλά, καθώς ο οργανισμός τους στην πλειοψηφία κατάφερε να καταπολεμήσει τον ιό μετά το εμβόλιο. Ποια ήταν όμως τα “μελανά” σημεία των πρώτων δοκιμών σύμφωνα με την αρχική μελέτη; Περισσότερα ΕΔΩ