«Η αδυναμία πρόγνωσης αυτής της νόσου και η επιθετική της πορεία όταν αρχίσει να διασπείρεται πέραν κάπου σημείου, είναι πανθομολογούμενη σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου βρέθηκε μαζί με τον Υφ. Πολιτικής Προστασίας, τον Καθηγ. Σ. Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ,Π. Αρκουμανέα για να περιγράψουν την πορεία της πανδημίας και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από τη διαδικασία καταγραφής στοιχείων και κρουσμάτων.
«Η όποια κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, αρκεί πρώτα από όλα να βασίζεται και να εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να μην προσπαθεί να υπονομεύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από όλους μας και κυρίως από τους υγειονομικούς μας», σχολίασε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως βρίσκονται στην Επιτροπή για να καταδείξουν ότι στη Βουλή των Ελλήνων τίποτα δεν μένει αναπάντητο.
«Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τις αρχές του 2020 έως σήμερα είναι μία πρωτοφανής πρόκληση τεράστιας κλίμακας, τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο για τις πολιτικές ηγεσίες εθνικών και υπερεθνικών Οργανισμών. Ποτέ ξανά δεν αντιμετωπίσαμε ως παγκόσμια κοινότητα τέτοιας έκτασης και έντασης απειλή για τη Δημόσια Υγεία, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια. Σε αυτή την πρόκληση ανταποκριθήκαμε στην Ελλάδα, καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, τόσο σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, όσο και σε επιχειρησιακό σχεδιασμό», σημείωσε.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική πορεία αυτή που έχουμε διανύσει εντός πανδημίας στη χώρα, ειδικά στο πρώτο κύμα, ενώ έκανε λόγο για συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων «στο προσεκτικό άνοιγμα από τον Ιούνιο μέχρι το φθινόπωρο της κοινωνίας και μιας σχετικής κανονικότητας».
«Όλα τα κράτη αντιμετώπισαν δεύτερο κύμα με μέτρα αναστολής λειτουργίας της εστίασης, λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, σχολείων, μετακινήσεων και ούτω καθ’ εξής. Δεν νομίζω ότι υπάρχει και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στο Δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Μητρώο COVID
«Το μητρώο φτιάχτηκε και λειτούργησε εν μέσω Covid με διατάξεις ΠΝΠ στα τέλη Μαρτίου 2020. Τηρείται κατ’ αρχάς από την ΗΔΙΚΑ, αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία, αλλά φυσικά και όλοι οι φορείς υγείας, Νοσοκομεία, διαγνωστικά και θεράποντες.
Το μητρώο δεν προϋπήρχε της πανδημίας. Δημιουργήθηκε μέσα σ’ αυτήν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κινδύνου από Λοιμογόνους παράγοντες, τη γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ήταν και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της Covid, αλλά δεν είναι το μοναδικό.
Έχετε μάλιστα αναγάγει το Μητρώο και τον ΕΟΔΥ ως μόνα εργαλεία στην εκτίμηση της πορείας της πανδημίας. Το μητρώο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι όμως ταυτόχρονα το πιο όψιμο και φυσικά πλαισιώνεται από πλήθος άλλων κριτηρίων για την πορεία της πανδημίας. Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το Υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα », ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης γύρω από το Μητρώο COVID.
Αλλά ξεκαθάρισε ότι το Μητρώο COVID δεν είναι το μοναδικό εργαλείο.
Στα πρόσθετα εργαλεία περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ με τα τεστ που διεξάγει ο οργανισμός.
«Τα τεστ των φορέων μας και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες, που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση, εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους. Επίσης τα ποσοστά νοσηλειών από Covid, η παρατήρηση των κλινών, των νοσηλευόμενων από τη συγκεκριμένη ασθένεια και των θανάτων μας αποτελούν στοιχεία καθορισμού των συνολικών αποφάσεων σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία. Άρα η εικόνα είναι εξαιρετικά σύνθετη και πολυπαραγοντική. Αναφέρθηκε και στα στοιχεία της ιχνηλάτησης που παρέχει η Πολιτική Προστασία
To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε δε, πως δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής.
«Ένα υπάρχει σύστημα καταγραφής, καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, το ένα μητρώο το οποίο έχουμε, η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και βέβαια της ιχνηλάτησης, την οποία την κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία. Νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, η Ελλάδα, που δεν έχει σταματήσει ποτέ να ιχνηλατεί, να αναλύει, να τρέχει πίσω από κάθε περιστατικό, κάθε θετικό περιστατικό να καταγράφεται στην ώρα του», συμπλήρωσε.
Όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και καταλήγουν στο μητρώο Covid και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Υπουργό.
ΜΕΘ COVID-19
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση παρέλαβε 565 κλίνες και έχουν φτάσει στις 1.303, ενώ συνεχίζεται η ενίσχυση τους.
Ειδικότερα, οι 667 είναι Covid, οι 636 είναι non-Covid.
«Έχουμε υπερδιπλασιάσει ήδη τις κλίνες εντός πανδημίας και έχουμε μηδέν αναμονές σε κλίνες ΜΕΘ εντός πανδημίας. Τέτοια εποχή θυμίζω, διαχρονικά, είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνη εντατικής θεραπείας χωρίς πανδημία, για τον απλό ιό της γρίπης», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχει και συνέχεια, αφού με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα προστεθούν άλλες 120 κλίνες ΜΕΘ από τις 174 που έχει συνολικά δωρίσει, οι περισσότερες τις επόμενες ημέρες. Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ταχύτητα υλοποίησης των κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στη διασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, του προσωπικού και της εκπαίδευσής του για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σημείωσε, δε, πως μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού, κυρίως μηχανήματα για ΜΕΘ, προσφέρθηκαν από δωρητές που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι δωρεές αυτές αφορούσαν μηχανήματα, αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό και χρήματα». Αναφέρθηκε ακόμα στην οργάνωση, σε συνθήκες «πολέμου», μίας πρωτοφανούς εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.
Ηλεκτρονική εφαρμογή καθημερινά ενημερώνεται για αποθέματα από τα Νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, σε κεντρικά logistics, έτσι ώστε να υπάρχει στρατηγικό απόθεμα και καλύτερος προγραμματισμός.
Προσλήψεις
Σύμφωνα με τον Υπουργό υγείας, έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας αυτούς τους τελευταίους μήνες, «αριθμός ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Από αυτούς, οι συμβάσεις 4.000 νοσηλευτών, με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και θα παραμείνουν στο ΕΣΥ. Ακόμη,
- έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς.
- 1.219 θέσεις μόνιμες λοιπού προσωπικού είναι σε εξέλιξη.
- θα προσληφθούν και 2.250 ειδικευμένοι νοσηλευτές και 700 νοσηλευτές, επιλαχόντες από την προκήρυξη 2Κ, με ειδική ρύθμιση.
Τεστ, ΚΟΜΥ και ΕΚΑΒ
Σε ό,τι έχει να κάνει με το testing, έχουμε γίνει από την αρχή της πανδημίας 4.200.000 τεστ. Το Μάρτιο στη χώρα πραγματοποιούνταν 982 τεστ.
«Φτιάξαμε τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ από το μηδέν. Βρίσκονται σε κάθε γωνία της χώρας και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Και χαίρομαι που αντιγράφουν αυτή την προσπάθεια και η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά από το μηδέν και με χρήματα του ΕΣΠΑ», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το ΕΚΑΒ, λειτουργεί νέο κέντρο επιχειρήσεων αποκλειστικά για την διαχείριση των ασθενών COVID, καθώς και η ομάδα διαχείρισης κρίσεων κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ και στη Βόρεια Ελλάδα, «αναβαθμίζοντας το συγκεκριμένο κέντρο και δημιουργώντας νέα κέντρα επιχειρήσεων σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών».
Θεσσαλονίκη
«Μετά Χριστόν προφήτες έχω ακούσει πολλούς, σε πολλές χώρες στον κόσμο», σχολίασε ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στην κριτική γύρω από την έγκαιρη παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη.
«Από όλες αυτές τις χώρες στον κόσμο – και μπορείτε να δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη – η χώρα μας τα έχει καταφέρει πολύ, πολύ καλύτερα σε όλα αυτά τα 2,3 κύματα της πανδημίας. Στο Δυτικό κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει εφαρμόσει άλλη μέθοδο», σημείωσε.
«Και μετά πρέπει να ισορροπήσουν με βάση την οικονομία, την κοινωνία, τα σχολεία και όλες τις δραστηριότητες. Βλέπετε σε άλλες χώρες τεράστιες αντιδράσεις από τον κόσμο που έχει κουραστεί, δεν αντέχει άλλο και δεν μπορεί. Δεν είναι κυβερνητική αυτή η προσπάθεια, είναι εθνική και πατριωτική και περιλαμβάνει όλους και τους βουλευτές μας και τα κόμματά μας και όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ηγετικό ρόλο ή δημόσιο λόγο και έχουν συνεισφέρει έστω και λίγο, προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή», σημείωσε.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εφημέρευσαν ιδιωτικά νοσοκομεία με το ΕΣΥ, προκειμένου να αντέξουν το βάρος.
«Δημιουργήθηκε δεύτερο κέντρο του ΕΚΑΒ, όλη η χώρα έγινε μία υγειονομική Περιφέρεια και διαχύθηκαν τα περιστατικά, τα οποία έφτασαν από τη Μακεδονία ακόμα και στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στην Αττική, στη Λάρισα, στο Βόλο, προκειμένου να στηρίξουμε μία περιοχή η οποία δυσκολεύτηκε και οι προκλήσεις είναι πάλι μπροστά μας».
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, δε, ο Υπουργός Υγείας έδειξε τον εμβολιασμό ως την οδό που οδηγεί στην έξοδο από την πανδημία, σημειώνοντας πως έχουμε παραγγείλει υπερδιπλάσια ποσότητα εμβολίων.