Τα μέτρα αυτά που προτάθηκαν από την Κομισόν, περιλαμβάνουν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των νέων και ενημερωμένων εμβολίων.
«Πρέπει να είμαστε ετοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμη μία δύσκολη σεζόν» είπε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη σε δελτίο τύπου, καλώντας το μπλοκ «να δράσει τώρα, μαζί, με συντονισμένο τρόπο».
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς πρόσθεσε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν τώρα θα επηρεάσουν το μέλλον της πανδημίας. «Η ανάληψη δράσης τώρα θα περιορίσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις διαταραχές των οικονομιών και τις προκλήσεις για την κοινωνία», είπε.
Η Επιτροπή κάλεσε την ΕΕ των 27 να βελτιώσει την εμβολιαστική κάλυψη με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού και την πρώτη αναμνηστική δόση μεταξύ των επιλέξιμων ατόμων, με τον Κυριακίδη να χαρακτηρίζει το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού «θέμα ύψιστης προτεραιότητας».
Επιπλέον, οι χώρες κλήθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση πρόσθετης αναμνηστικής δόσης για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ιδίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άλλα επιλέξιμα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου.
Η Επιτροπή συνέστησε συνδυασμένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 και της γρίπης, παράλληλα με τις τακτικά ενημερωμένες και σαφείς επικοινωνιακές στρατηγικές που βασίζονται σε επιδημιολογικές εξελίξεις, γνώσεις συμπεριφοράς και αντίληψη του κοινού.
Δράσεις πέραν του εμβολιασμού
Αναγνωρίζοντας τη διάσπαρτη κόπωση λόγω της πανδημίας, η Κομισιόν υπογράμμισε τη σημασία μία πολύπλευρης προσέγγισης μέσω της παρακολούθησης και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως οι μάσκες και ο περιορισμός των συναθροίσεων.
«Είναι […] σημαντικό να δημιουργηθούν ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, να υπάρχουν στρατηγικές για την επανεισαγωγή αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας εάν χρειαστεί και να ενισχυθεί η ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης», είπε.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή της εκπαίδευσης, τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία θα πρέπει να προσαρμοστούν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα και να διατηρηθούν στο ελάχιστο, είπε η Επιτροπή.
Η διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ «παραμένει ζωτικής σημασίας» τόσο για ανθρώπους όσο και για αγαθά, τόνισε η Επιτροπή.
ΠΗΓΗ: Euractiv