Ο Αναπληρωτή Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης παραβρέθηκε στη διαδικτυακή συζήτηση του Economist και της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδος με θέμα την αναζήτηση ενός σχεδίου δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα.
Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε τον καρκίνο και ειδικότερα τον καρκίνο του πνεύμονα κυβερνητική προτεραιότητα. Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου που ψηφίστηκε στις 3 Φλεβάρη ανέφερε ότι η «πρόταση για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή αφετηρία, την οποία στηρίζουμε».
Πρωτοβουλίες για τη βοήθεια των ογκολογικών ασθενών
Η εισαγωγή της άυλης συνταγογράφησης, η έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών μέσω της ΗΔΙΚΑ και η απρόσκοπτη συνέχιση της αγωγής μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ αλλά και η κατ' οίκον αποστολή φαρμάκων σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ήταν μερικές από τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ζωής των ογκολογικών ασθενών
Χαρακτηριστικά παραδείγματα σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας αποτελούν η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και η εισαγωγή του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) "Σπύρος Δοξιάδης" στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για τη Δημόσια Υγείας με το Ν.4675/2020. «Η μείωση του καπνίσματος αποτελεί βασικό συστατικό των δράσεων για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου γενικότερα και χαιρόμαστε που σαν κυβέρνηση δώσαμε μια σημαντική ώθηση στη μείωση του καπνίσματος στο γενικό πληθυσμό, μια τάση που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται» είπε.
Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
«Ουσιαστικά πρόκειται για μία υποδομή που θα υποστηρίζει την παροχή αποτελεσματικής και ποιοτικής φροντίδας υγείας σε ογκολογικούς ασθενείς. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτό-αξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ΄ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας.
Όλα αυτά υπό την ομπρέλα του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας (Α.Η.Φ.Υ.), και τη λειτουργία φακέλου ογκολογικού ασθενούς και σχετικών μητρώων, μέσα από τα οποία μπορούν να παρακολουθούνται και να αναλύονται τα αποτελέσματα που έχουν αξία για τους ασθενείς και να καταγράφονται δείκτες ποιότητας της παρεχόμενης ογκολογικής φροντίδα».
Τέλος, όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες είπε ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κάνει μία εξαιρετική δουλειά για τη σύναψη συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τόσο την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και τη βιωσιμότητα του συστήματος.