Σπάνιο φαινόμενο για τον μήνα Μάη ο "καύσωνας"
Όπως είπε ο ίδιος ο Σ.Τσιόδρας: “Όπως με πληροφόρησε καθηγητής από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στη χώρα κατά το διήμερο που ακολουθεί, είναι σπάνιο φαινόμενο για το μήνα Μάιο, ενώ τα τελευταία 62 έτη μόνο σε 7 ημέρες είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς. Το απαγορευτικό μπορεί να οδήγησε σε προσωρινή μείωση της ρύπανσης, αλλά είναι σαφές πως δεν ευθύνεται για την ζέστη του διημέρου. Οι μειώσεις των συγκεντρώσεων των αερίων ρύπων και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου όπως καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είναι απολύτως προσωρινές. Κατά συνέπεια δεν δικαιολογούν οποιοδήποτε εφησυχασμό, ούτε συνεπάγονται την επίλυση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης αλλά και αυτού της κλιματικής αλλαγής.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου - συχνά αρκετών δεκαετιών - τη μεταβολή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο μακροχρόνιο, και αποτελεί κύριο αίτιο αυτής της σταδιακής ανόδου των θερμοκρασιών που παρατηρείται σε όλη την γη, καθώς και της εν γένει εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας”.
Η ζέστη δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοιό
Εξάλλου, ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) διευκρινίζει πως μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης, ξεκάθαρα αναφέρει πως η άμεση έκθεση στον ήλιο ή θερμοκρασίες ανώτερες από τους 25 δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοιό.
Κλείνοντας ο ειδικός τόνισε ότι : “τέτοιες ημέρες είναι σημαντικό να προσέξουμε και άλλα μέτρα που αφορούν την υγεία μας σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και ποιότητας ζωής και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής περιβάλλοντος
Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε, να δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά μας σε συνθήκες δύσκολες, σε καθεστώς αβεβαιότητας. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο-είναι μέτρο προστασίας της υγείας μας και της υγείας των διπλανών μας”.