«Σχετικά με ανακοινώσεις για προτεραιότητα κάποιων χωρών για χρήση εμβολίων για τον νέο κορονοϊό θεωρώ πως δεν υπάρχει χώρος για επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας
Κατά τον Καθηγητή είναι αντιθέτως «μια ευκαιρία για ισοπέδωση αυτών των ανισοτήτων σε όλα τα έθνη της γης, τα οποία πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οιοδήποτε καινοτόμο εξέλιξη αφορά τον νέο ιό, σε οιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις νέες θεραπείες ή εμβόλια», συμπλήρωσε.
«Τα εμβόλια θα αποτελέσουν κοινό αγαθό για όλους τους λαούς της γης και πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο πως δεν θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ξεκαθάρισε.
Γαλλία vs ΗΠΑ για το εμβόλιο;
«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτή την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV o πρόεδρος της Sanofi France Ολιβιέ Μποζιγιό.
Η Sanofi είχε προειδοποιήσει χθες Τετάρτη, διά στόματος του γενικού διευθυντή της Πολ Χάντσον, πως θα διέθετε κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, επειδή οι αμερικανικές αρχές επένδυσαν οικονομικά προκειμένου να υποστηρίξουν τις έρευνες του φαρμακευτικού γίγαντα. Διευκρίνισε πως αυτή η χρονική διαφορά μπορεί να είναι μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες.
Κάτι τέτοιο θα ήταν «απαράδεκτο» εκτίμησε σήμερα η γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, η οποία είπε ότι επικοινώνησε αμέσως με τη Sanofi.
Ερωτηθείς επανειλημμένως για μια διαφορά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου, ο επικεφαλής της Sanofi στη Γαλλία απέφυγε μια σαφή διάψευση, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η θεραπεία αυτή –εντέλει- θα είναι «διαθέσιμη σε όλους».
«Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο», διαβεβαίωσε.
Όμως, εκ των πραγμάτων, αυτό θα είναι δυνατόν (μόνο) «αν οι Ευρωπαίοι εργαστούν το ίδιο γρήγορα με τους Αμερικανούς», διευκρίνισε ο Μποζιγιό.
Σημειώνεται ότι η θέση της Ελλάδας, όπως την έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Μαΐου είναι ότι το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι.