Ο Σ.Τσιόδρας ανέφερε ότι ο μοριακός έλεγχος συστήνεται κατά την κρίση του γιατρού σε όλα τα άτομα με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Ιδιαιτερη προτεραιότητα θα γίνεται στην εξής κατηγορίες:
- Ασθενείς με οξεία λοίμωξη που νοσηλεύονται η χρειάζονται νοσηλεία
- Ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο
- Προσωπικό υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης στους ασθενείς και διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών
- Οι φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, δομές αστέγων, προσφύγων, μεταναστών και άλλες δομές με συνθήκες συγχρωτισμού, φυλακές, στρατόπεδα, οι κλειστές δομές ψυχικής υγείας, προσωπικό πρώτης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους και στενές επαφές των κρουσμάτων για την καλύτερη ιχνηλάτηση και εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Σχετικά με τη διάγνωση των ασυμπτωματικών ασθενών αυτή γίνεται επίσης με προτεραιότητες στις εξής κατηγορίες:
Το προσωπικό και φιλοξενούμενοι κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία, ή χορήγηση χημειοθεραπείας ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές με τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές, τμήματα μεταμόσχευσης, εγκύους που εισάγονται για τοκετό.
Επιπλέον, Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται σε κάθε περίπτωση σε όσους είναι φιλοξενούμενοι σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες συρροές κρουσμάτων, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ.Τσιόδρας.
Τι γίνεται με τα αντισώματα - Τι δείχνουν νέες μελέτες
Σχετικά με τον έλεγχο αντισωμάτων ο ειδικός λοιμωξιολόγος τόνισε ότι αυτή εφαρμόζεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο. Τα περισσότερα τεστ βασίζονται στον μοριακό έλεγχο όπως υπογράμμισε. Επίσης,τα τεστ αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την ασφαλή επιστροφή στην εργασία στο προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως οι υγειονομικοί. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμα, ωστόσο σε αυτό το αποδεκτό επίπεδο, ώστε να είναι έγκυρα τα κριτήρια αξιοπιστίας που έχει θέσει η Επιτροπή μας” δήλωσε σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων ξεκαθαρίζοντας ότι ο μοριακός έλεγχος είναι πιο αξιόπιστος.
Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μελέτη από την Κίνα η οποία τόνισε ότι υπάρχει πλέον μια πολύ αξιόπιστη τεχνική αντισωμάτων, που διαπίστωσε 100% θετικότητα για AGG αντισωματα, τα οποία δείχνουν ανοσία σε αυτούς που συμμετείχαν.
Επίσης, ο ειδικός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι χθες 29/4 ανακοινώθηκαν προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα τα οποία δοκιμάζονται για τη θεραπεία της νόσου.
Πρόκειται για μελέτη στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1000 ασθενείς και έδειξε ότι οι ασθενείς ανάρρωσαν γρηγορότερα. Άλλες τρεις μελέτες που αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στον οργανισμό, έδειξε ότι το νέο φάρμακο εμποδισε την είσοδό του και τον πολλαπλασιασμό στα κύτταρα.