Στην τοποθέτηση του, ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κικίλιας, επεκτείνοντας την πρόταση του στο πρώτο έκτακτο Συμβούλιο, πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC, ώστε να συμπεριλάβει τα πολιτικά μέτρα τα οποία λαμβάνει η κάθε χώρα καθημερινά. Έτσι, κατά τον Υπουργό έτσι θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Επίσης, ο Υπουργός Υγείας πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού κοινών προμηθειών, που στην πράξη σημαίνει κοινούς διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, κυρίως για τα είδη ατομικής προστασίας, όμως ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά κλπ.
«Πρότεινα ξανά στους Ευρωπαίους ομολόγους μου τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας έτσι ώστε να μπαίνουν on time όλες οι πολιτικές των κρατών- μελών και να υπάρχει απευθείας ενημέρωση για τα επιμέρους μέτρα τα οποία παίρνουν για τον κορονοϊό. Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες, με τους ηλικιωμένους, με αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα από αυτή την κρίση Δημόσιας Υγείας. Είμαστε οργανωμένοι με τα νοσοκομεία μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με το ΕΚΑΒ, με τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους και αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτό το πολύ σοβαρό θέμα», δήλωσε μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας.
«Βλέπω τεράστια αλληλεγγύη, οι Υπουργοί είναι αφοσιωμένοι σε κοινές δράσεις για κοινές προμήθειες στην περίπτωσή μας. Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εθνικά μέτρα αλλά αυτό που είδαμε σήμερα ήταν τις προσπάθειες από την Επιτροπή, το ECDC, τον Περιφερειακό Δ\ντη του ΠΟΥ κ. Kluge που ήταν εκεί για να να καταλήξουν σε κοινές δράσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος: η αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα δημόσιας υγείας», κατέληξε.