«Η θνητότητα είναι γύρω στο 35-37%» ανέφερε κατά τη σημερινές ανακοινώσεις η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για «εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε μονάδα (ΜΕΘ) σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή».
«Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος στον οποίο ο ασθενής μπαίνει απλώς για να καταλήξει εν ηρεμία. Είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής και να μπορεί να προσφέρει περαιτέρω στην κοινωνία», προσέθεσε η κ. Κοτανίδου.
«Εμείς οι υγειονομικοί, νοσηλευτές και γιατροί, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος να μείνει χωρίς περίθαλψη», διαβεβαίωσε.
«Έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα για το ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι άνθρωποι μπαίνουν και η θνητότητα είναι τεράστια. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα», τόνισε η κ. Κοτανίδου και σημειώνει πως:
Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλεύσει πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Υπάρχει ένα ποσοστό των ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό το ποσοστό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά τα οποία έχουμε δει, είναι εξαιρετικό. Εμείς έχουμε μία θνητότητα ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι πάρα πολύ βαριά, δηλαδή έχουν ένα σκορ βαρύτητας εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 25 πολλές φορές. Αυτό είναι ένα σκορ το οποίο εμείς ξέρουμε στις Μονάδες. Η θνητότητα αυτή είναι γύρω στο 35-37%. Ένα εξαιρετικό σκορ για οποιαδήποτε Μονάδα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη βρίσκεται αυτή», προσθέτει η Καθηγήτρια.
«Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικά μεγάλους αριθμούς θανάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο. Χάνουμε περίπου 60 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Δεν υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα σε καμία χώρα της βόρειας Ευρώπης, εκτός από τη Σλοβενία που έχει παρόμοια νούμερα με εμάς».
Αυξάνονται οι ΜΕΘ για πρώτη φορά μετά από 3 δεκαετίες
Η κ. Κοτανίδου πάντως, έσπευσε να τονίσει πως για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια αυξάνονται οι κλίνες των ΜΕΘ.
«Εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα, η οποία όμως γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 25-30 χρόνια αυτό το οποίο ζητάμε από όλες τις Κυβερνήσεις που έχουν περάσει, είναι να αυξηθούν οι μονάδες και τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να αυξηθεί το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό και για πρώτη φορά, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά, είναι άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε η Καθηγήτρια.
«Αυτό το οποίο σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση φάνηκε, είναι ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Και η καρδιά αυτού του συστήματος είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά σε μία προσπάθεια να σωθεί η ζωή των ασθενών» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι το νοσηλευτικό, το ιατρικό προσωπικό, είναι οι φυσικοθεραπευτές, είναι οι καθαρίστριες, όπως είπε ο Υπουργός. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δουλεύουν σαν μία ομάδα, προσπαθώντας νυχθημερόν να σώζουν τη ζωή των ανθρώπων», ευχαριστώντας όλους όσοι δουλεύουν στις ΜΕΘ.
Σημειώνει, δε, πως αυτό οφείλεται στο προσωπικό, το οποίο είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο και είναι εκπαιδευμένο έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Δηλαδή δεν σκέφτεται τον εαυτό του. Σκέφτεται πρώτα την Υγεία και το πώς μπορεί ο ασθενής να γίνει γρήγορα καλά.