Στη συνέχεια της δήλωσής της η κυρία Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει τα εξής: «Αυτό το απόσπασμα από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου έχει την ίδια απήχηση σήμερα όπως και όταν παρουσιάσαμε το Σχέδιο το 2021. Καθώς ξεκινά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου, θυμόμαστε κάποια ορόσημα των τελευταίων χρόνων και πώς βελτιώνουμε με συγκεκριμένες δράσεις τη ζωή όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο.
Με χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ, έχουμε δρομολογήσει δράσεις και πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν κάθε στάδιο της ασθένειας, από την πρόληψη έως την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, καθώς και την ποιότητα ζωής. Σε αυτές περιλαμβάνονται δεκάδες έργα που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα EU4Health και συγκεντρώνουν τεχνογνωσία απ’ όλη την ΕΕ. Είμαι βέβαιη ότι αυτές οι δράσεις μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες ανισότητες όσον αφορά την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, επηρεάζοντας ιδιαίτερα πολίτες από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Με τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις ενσωματώνονται στην παροχή συμβουλών και καθοδήγησης στο κοινό. Η νέα προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου έφερε αλματώδη πρόοδο στην έγκαιρη διάγνωση, παράλληλα με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης #GetScreenedEU. Θα εγκαινιάσουμε επίσης σύντομα μια κοινή δράση για την εφαρμογή προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου με χρηματοδότηση ύψους πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, έχουμε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από ποτέ για όσους έχουν διαγνωστεί. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση στις καλύτερες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για όσους έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα δημοσιεύσουμε μια σχετική μελέτη που αφορά την επιστροφή στην εργασία. Συνεχίζουμε επίσης τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση του «δικαιώματος στη λήθη» όσον αφορά την πρόσβαση όλων των καρκινοπαθών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, κανείς δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο λόγω της προδιάθεσης, της πρόγνωσης ή του ιατρικού ιστορικού του.
Ο καρκίνος μας αφορά όλους. Στον χρόνο που χρειάζεται για να διαβαστεί η δήλωση αυτή, έχουμε περίπου πέντε νέες διαγνώσεις καρκίνου. Τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου, οφείλουμε σε όσους έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο καθώς και στις οικογένειες τους να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για πρόοδο, αξιοπρέπεια και ελπίδα για όλους».