Αγώνας δρόμου με ... μετακινούμενα εμπόδια θυμίζει η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος με τη δαπάνη των ηπαρινών. Αφού πέρασε από χίλια κύματα, συζητήσεις και επεξεργασίες στις αρμόδιες υπηρεσίες η ρύθμιση για το clawback της δαπάνης των ηπαρινών και για το 2022 ήρθε τελικά με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπ.Υγείας. Βάσει της τροπολογίας για το σύνολο της δαπάνης, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, δημιουργείται κλειστός προϋπολογισμός για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα δημόσια νοσοκομεία και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».
Η τροπολογία, που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο σχεδίου νόμου που συζητείτο αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ακολουθεί την αντίστοιχει νομοθετική ρύθμιση που ειχε ψηφιστεί στα τέλη του 2022 και αφορούσε τη νοσοκομειακή δαπάνη του 2021, που δεν είχε καλυφθεί με την αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη για τη δαπάνη ΕΟΠΥΥ, για τα ιδιωτικά φαρμακεία του '21.
Πρόκειται για ρύθμιση που αναμενόταν με σχετική αγωνία, καθώς εάν δεν βρισκόταν λύση στο θέμα της δαπάνης, ώστε να καταστεί βιώσιμη, στις αρχές Φεβρουαρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αιτήσεις απόσυρσης των ηπαρινών από την αγορά, που είχαν υποβάλλει φαρμακευτικές εταιρείες, όπως έχει γράψει το News4Health.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Ηπαρίνες: Εκπνέει η προθεσμία για την αποφυγή απόσυρση τους από την αγορά, σε αγώνα δρόμου το Υπ. Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας έφερε λοιπόν τη λύση για το 2022, επιλέγοντας την αρχική κατεύθυνση της τροπολογίας, στην οποία μάλιστα περιγράφει και το πλαίσιο εφαρμογής των κλειστών προϋπολογισμών. Ειδικότερα, προβλέπει ότι για το χρονικό διάστημα από 1ης.1.2022 έως 31.12.2022 το ύψος του προϋπολογισμού ορίζεται ως εξής:
α) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε 43 εκατ. ευρώ,
β) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, σε 12,6 εκατ. ευρώ και
γ) για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε 400 χιλιάδες ευρώ.
Η ρύθμιση που θα επέτρεπε την αποφυγή της απόσυρσης των ηπαρινών ήρθε, αλλά βρήκε μπροστά της ένα «αναπάντεχο» εμπόδιο, που μεταθέτει την επίλυση του ζητήματος πολύ κοντά «στο νήμα» της προθεσμίας. Ο λόγος για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παγώνει κάθε άλλη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τουλάχιστον 3 ημέρες.
Οπότε η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπ. Υγείας δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, όταν και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση μομφής. Επί της ουσίας αναμένεται να επανέρθει στην ολομέλεια και να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κυριολεκτικά στο νήμα...
Βέβαια ένα ζητούμενο παραμένει ανοικτό και μια ακόμη παράμετρος πρέπει να αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με την αγορά η νομοθετική ρύθμιση για τη νοσοκομειακή δαπάνη των ηπαρινών του 201 απαιτεί Υπουργική Απόφαση για να εφαρμοστεί. Επιπρόσθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν και η τροπολογία για το 2022 που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης απαιτεί εφαρμοστική ΥΑ, αν και εκτιμάται μπορεί να μην είναι απαραίτητο και άρα να τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του ΦΕΚ.
Διαβάστε σχετικά ⇒ Φαρμακευτική δαπάνη: Εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ από τις διαπραγματεύσεις και πιθανή λύση για την «εξίσωση» των ηπαρινών
Κεντρικές προμήθειες φαρμάκων για το ΕΣΥ
Η πρόταση δυσπιστίας βέβαια «παγώνει» και την έναρξη μιας σημαντικής αλλαγής στη διαδικασία προμηθειών φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, βάσει της οποίας η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις διαδικασίες κεντρικά.
Η νέα διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης που θα την ενεργοποιούσε μετατέθηκε και μαζί της και η νέα ημερομηνία έναρξης του νέου συστήματος, αρχικά για την 1η Φεβρουαρίου. Η διάταξη εντάχθηκε στην τροπολογία του Υπ.Υγείας, οπότε και αυτή αναμένει την έναρξη εκ νέου της συζήτησης του σχεδίου νόμου, πιθανόν από Δευτέρα.